Dental TV Newsletter
Produsul saptamanii
CliniciStomatologice.ro
Ne gasiti pe Twitter Facebook

Retractia gingivala

HD SD Dimensiune player
Retracţia gingivală poate fi o afecţiune dentară severă care apare de obicei la dinţii acoperiţi de o gingie subţire şi un os insuficient, incapabil să susţină gingia. Poate să mai apaă atunci când dintele este mobil, provocând din cauza mişcărilor sale această retracţie. Afecţiunea poate fi, de asemenea, provocată de scrâşnirea dinţilor sau bruxism, mai ales în cazurile în care dinţii opuşi nu sunt aliniaţi corespunzător şi generează forţe nefiziologice, care pot determina migrarea dinţilor pe arcadă.

Retracţia gingivală poate fi o afecţiune dentară severă care apare de obicei la dinţii acoperiţi de o gingie subţire şi un os insuficient, incapabil să susţină gingia. Poate să mai apară atunci când dintele este mobil, provocând din cauza mişcărilor sale această retracţie. Afecţiunea poate fi, de asemenea, provocată de scrâşnirea dinţilor sau bruxism, mai ales în cazurile în care dinţii opuşi nu sunt aliniaţi corespunzător şi generează forţe nefiziologice, care pot determina migrarea dinţilor pe arcadă.

Retracţia gingivală poate fi, de asemenea, cauzată de inflamaţii ale gingiilor. Gingiile slăbite nu se mai pot susţine ferm pe dinte şi os.

În cazul pacieţilor cu boala parodontală avansată, retracţia gingivală poate fi o consecinţă a procedurilor chirurgicale parodontale ce au ca scop distrugerea acestor pungi din os. Deşi retracţia gingivală efectuată controlat, chirurgical, poate conferii un aspect neplăcut zâmbetului, constituie un compromis ce îl ajută pe pacient să igienizeze mai bine zonele afectate. De obicei, retracţia gingivală este un semn negativ deoarece rădăcinile dinţilor pot deveni foarte expuse şi prezintă sensibilitate la variaţii termice sau chimice. Rădăcinile expuse la mediul bucal, sunt mai vulnerabile la carie. Acest lucru se întâmplă frecvent la pacienţii care suferă de xerostomie, o afecţiune în care secreţia de salivă are un volum foarte scăzut. Rezistenţa gingiilor este direct proporţională cu cantitatea de keratină din compoziţia acestora. Astfel, o gingie bine keratinizată este mult mai rezistentă la traumele mecanice sau inflamatorii. Retracţia gingivală cauzată de boala parodontală poate duce nu numai la pierderea dinţilor ci şi la migrarea celor instabili, putând afecta starea generală a întregii danturi. Deoarece gingia acoperă osul, retragerea acesteia se va produce consecutiv topirii acestuia. De aceea păstrarea unui os sănătos care să susţină dintele va conserva gingia pe poziţia naturală. După stabilizarea retracţiei, zona de rădăcină expusă mediului bucal poate să-şi reducă sensibilitatea în timp datorită mineralelor şi sărurilor din saliva care vor sigila spaţiile libere din dentină. Dacă acest lucru nu se întâmplă în mod natural, medicul poate rezolva problema cu ajutorul unor substanţe numite desensibilizante sau modern cu ajutorul laserului. Din punct de vedere estetic gingia poate fi remodelată chirurgical cu ajutorul transplanturilor de os şi ţesut conjunctiv.

Comentarii

Nu uitati ca intotdeauna puteti participa la discutii amanuntite si pe forum!

Adaugati un comentariu