Dental TV Newsletter
Produsul saptamanii
CliniciStomatologice.ro
Ne gasiti pe Twitter Facebook

Respiratia urat mirositoare - Halitoza

Halitoza, cunoscută şi drept respiraţia urât mirositoare, este o problemă a sănătăţii orale destul de cunoscută.
Respiratia urat mirositoare - Halitoza

Cine este afectat de halitoză?

  • Persoane cu igienă dentară precară
  • Persoanele în vârstă, tinerii şi cei cu dizabilităţi care manifestă dificultăţi în menţinerea unei igiene dentare
  • Persoanele care folosesc aparate dentare, incluzând aparate dentare şi proteze
  • Fumătorii sunt mai predispuşi la halitoză şi afecţiuni parodontale (un alt factor al respiraţiei urât mirositoare)
  • Persoanele cu anumite afecţiuni medicale incluzând cariile dentare, incluzii dentare, abces dentar, afecţiuni parodontale, alcooolism, diabetul necontrolat, sinuzita, infuzia post-nazală, alergii, infecţii ale gâtului sau pulmonare (precum bronşita) şi sindromul de uscăciune a gurii
  • Sindromul de uscăciune a gurii poate fi rezultatul unei diete bogate în proteine, a unei diete nefibroase sau a altor afecţiuni medicale
  • Persoanele cu o anumită medicaţie, incluzând suplimente cu vitamine, antihistaminice, inhibitori de calciu, medicamente pentru afecţiuni cardiace, pentru tensiunea arterială, sau medicaţia pentru afecţiuni psihiatrice inhibă fluxul salivar, ceea ce poate duce la apariţia halitozei
  • Sindromul de uscăciune a gurii poate duce de asemenea la senzaţia excesivă de sete şi la prezenţa cariilor dentare - baza formării halitozei
  • Cei care urmează o dietă precară şi care sunt deshidrataţi din cauza anumitor produse consumate pot suferi de respiraţie urât mirositoare. Produsele care contribuie la apariţia halitozei includ băuturile gazoase, ceapa, condimentele, usturoiul, curry, varza şi cafeaua
  • Resturile alimentare bogate în proteine dintre dinţi pot cauza prezenţa halitozei

Originile bacteriene ale halitozei

Cercetătorii au identificat originile respiraţiei urât mirositoare în timpul interacţiunii aerului cu bacteriile din gură, nas şi stomac.

De asemenea sunt numeroşi factori nazali care provoacă halitoza. Disfuncţiile nazale, incluzând o anomalie genetică în canalul nasal, pot inhiba fluxul adecvat al mucoasei. Bacteriile găsite în sinuzită, infuzia post-nazală şi alergii pot trece de la nas în spatele limbii, unde, dacă sunt neglijate, se pot afla în stare latentă din cauza fluxului salivar inadecvat sau a igienei dentare precare.

Mirosurile provocate de bacterii din respiraţia urât mirositoare

Biologii au constatat că diferite tipuri de bacterii contribuie la apariţia halitozei. În mod surprinzător, toate aceste bacterii sunt localizate în alte tipuri de mirosuri neplăcute, incluzând miros de cadavru (o combinaţie de oxigen şi compuşi de sulf şi/sau gaze conţinând nitrogen precum cadaverina), carne stricată (putresceină), miros de ou stricat (sulfidă de hidrogen), picioare urât mirositoare (acid isovaleric), precum şi mirosul de scaun (metilmercaptan şi scatol). Când placa bacteriană nu este îndepărtată de pe structura dentară, gingivală sau dintre dinţi, aceasta va continua să crească ducând în cele din urmă la apariţia halitozei, a cariilor dentare şi a afecţiunilor gingivale.

Gândul că astfel de mirosuri pot fi emanate din gura dumneavoastră este într-adevăr neplăcut, demonstrând importanţa exersării igienei dentare adecvate şi menţinerea controalelor stomatologice periodice.

Soluţii pentru respiraţia urât mirositoare

Conform studiilor de piaţă, consumatorii din SUA au cheltuit 625 milioane dolari în anul 2000 pe produse pentru împrospătarea respiraţiei, precum bomboane de mentă pentru respiraţie şi 740 milioane dolari pe apă de gură şi alte produse similare.

Utilizarea unor astfel de soluţii pentru împrospătarea respiraţiei poate veni în ajutorul celor suferinzi de halitoză însă pe termen scurt, deşi acestea nu pot substitui importanţa următoarelor practici ale igienei dentare:

Exersaţi o bună igienă dentară

O bună igienă dentară împiedică apariţia halitozei. Resturile alimentare localizate între dinţi şi în jurul gingiilor creează spaţiul ideal de depozitare a bacteriilor care favorizează halitoza. Periaţi-vă zilnic dinţii de cel puţin două ori (aşa cum v-a sfătuit stomatologul) şi folosiţi aţa dentară zilnic, dacă nu chiar mai des. Periajul şi folosirea aţei dentare sunt deosebit de importante după mese bogate în proteine sau alte mese care conduc la respiraţie urât mirositoare şi deshidratare.

Apele de gură antiseptice folosite dimineaţa, înainte de a merge la culcare şi după mese sunt deosebit de utile în diminuarea dezvoltării bacteriene ce conduce la halitoză. Ingredientele din soluţiile antiseptice pentru gargară pot varia de la un produs la altul şi includ clorhexidină, dioxid de clor, clorură de zinc şi uleiuri (precum uleiul de eucalipt).

Instrumentele de curăţat limba sunt foarte eficiente în controlul asupra respiraţiei urât mirositoare. Răzuiţi uşor mucoasa din spatele limbii unde bacteriile pot fi prezente. Se recomandă răzuirea uşoară a limbii pentru a preveni leziuni asupra acesteia.

Menţinerea unei diete adecvate

Dieta ocupă un rol decisiv în igiena dentară. Hrana şi băuturile adecvate pot ajuta fluxul salivar corespunzător să limiteze riscul apariţiei halitozei. Este cunoscut faptul că alimentele fibroase ajută la menţinerea unei cavităţi bucale sănătoase. Micul dejun sănătos din fiecare dimineaţă iniţiază fluxul salivar după o noapte de somn când bacteriile şi mirosurile tind să reapară.

Menţinerea hidratării prin administrarea unei cantităţi adecvate de apă deţine un rol important în împiedicarea apariţiei halitozei. Băuturile cu conţinut bogat în zahăr şi acid precum băuturile acidulate şi sucurile nu favorizează un mediu plăcut pentru sănătatea orală.

Comentarii

Nu uitati ca intotdeauna puteti participa la discutii amanuntite si pe forum!

Adaugati un comentariu