Dental TV Newsletter
Produsul saptamanii
CliniciStomatologice.ro
Ne gasiti pe Twitter Facebook

Radiografia digitala

Radiografia dentară este o imagine a dinţilor şi a maxilarului, obţinută prin expunerea la radiaţiile X.
Radiografia digitala

Radiografiile dentare sunt practicate cu scopul de a căuta anomaliile nedetectabile la examenul clinic: abces, chist sau granulom la extremitatea unei rădăcini, tumoră, fracturarea unei rădăcini sau a unui maxilar, dinte indus.

Digitizarea în radiologie este expresia cea mai puternică a evoluției tehnologiei de la descoperirea radiaţiilor X încoace.

Pentru a realiza o radiografie digitală, medicul va folosi un tub Röntgen normal și va plasa în cavitatea orală o placuță, care nu este mult diferită de filmul cunoscut, clasic. Pentru a realiza o radiografie digitală se folosește același emițător de radiații X ca în cazul filmului convențional, însă cu modificarea setărilor astfel încât timpul de expunere să fie mai scurt și doza de radiație mai mică.

Două categorii de senzori înlocuiesc filmul convenţional:

A) senzorii CCD (Cf. engl. charge-coupled devices) similari celor din aparatele de fotografiat digitale, atât de banale în ziua de azi și sunt cel mai des utilizați de medici. Pentru a realiza o radiografie dentară acești senzori se plasează în cavitatea orală, în locul filmului fiind conectați printr-un cablu la un calculator. În momentul realizării radiografiei (expunerii la radiația X), receptorul va prelua imaginea dinților și o va transmite calculatorului putând fi vizualizată aproape instant de către medic. Acești senzori există în prezent și în varianta wireless.

B) plăcutele de stocare a imaginii (PSI sau PSP în engleza "Phosphor storage plates") care sunt aproape identice ca aspect cu filmele convenționale, diferența fiind că imaginea se memorează pe ele fără a fi vizibilă cu ochiul liber, până în momentul scanării pentru a putea fi vizualizată pe calculator. După scanare, plăcuța se resetează și poate fi utilizată pentru o nouă radiografie.

Beneficii

  • Radiografia digitală aduce pacientului beneficiul unei doze de radiație mult scăzute. Cercetările în domeniu atestă o reducere a radiației de până la 80% în momentul expunerii senzorului comparativ cu filmele, acest fapt datorându-se proprietăților senzorului, care îl fac mult mai sensibil la fotonii radiațiilor X
  • Posibilitatea prelucrării imaginii pe calculator este, unul dintre cele mai mare avantaje pe care imagistica digitală le are asupra filmului convențional. Producătorii includ în software-ul programelor o gamă diversificată de metode de procesare, dintre care: modificarea contrastului, inversare a tonurilor de gri, magnificarea, colorare artificiala, realizarea de masuratori, etc.
  • Calitatea imaginii obţinute. Majoritatea senzorilor digitali existenți în prezent pe piață au o rezoluție a imaginii net superioară filmului convențional (12 perechi de linii/mm). Aceasta înseamnă că pe radiografiile digitale medicul poate identifica informații care nu ar fi fost vizibile pe un film convențional
  • Economia de timp reprezintă un avantaj esențial, mai ales în cazul sistemelor CCD care permit afișarea imaginii imediat după expunere. De asemenea, și în cazul sistemelor PSI, chiar dacă există un timp mort între scanarea și vizualizarea imaginii, metoda este semnificativ mai rapidă decât developarea convențională în camera obscură
  • Sistem ecologic (neinvaziv pentru mediu). Nu sunt folosite substanțe chimice pentru developare. Toate tipurile de senzori permit reutilizarea lor (pentru un număr de câteva mii de expuneri în cazul CCD-urilor și câteva sute în cazul PSI). Totuși, dacă manevrarea lor nu se face cu atenție, ei se pot zgâria sau deteriora

Radiografii în timpul sarcinii

Radiografiile dentare nu afectează embrionul, procesul de organogeneză sau naşterea, radiaţiile emise de aparate roentgen dentare sunt extrem de mici, ţintite înspre dinţi, iar reflexia lor înspre zonele considerate risc (Abdomen, Ovare, Sani ) sunt protejate printr-un şort special conceput din plumb. Având în vedere toate aceste elemente, este de dorit însa ca în perioada primului şi a ultimului trimestru de sarcină să se evite efectuarea radiografiilor, sau să se limiteze doar la strictul necesar.

Comentarii

Nu uitati ca intotdeauna puteti participa la discutii amanuntite si pe forum!

Adaugati un comentariu