Dental TV Newsletter
Produsul saptamanii
CliniciStomatologice.ro
Ne gasiti pe Twitter Facebook

Perierea si curatarea zonelor greu accesibile

HD SD Dimensiune player
Spălatul pe dinţi ar fi foarte uşor de realizat dacă dinţii noştri ar avea forme simple, pătrate, dar din păcate aceştia nu sunt aşa. Formele dinţilor sunt variate şi diferite. Există unele cazuri în care poziţia dinţilor poate fi modificată pe arcade, atunci când aceştia sunt înghesuiţi.

Spălatul pe dinţi ar fi foarte uşor de realizat dacă dinţii noştri ar avea forme simple, pătrate, dar din păcate aceştia nu sunt aşa. Formele dinţilor sunt variate şi diferite. Există unele cazuri în care poziţia dinţilor poate fi modificată pe arcade, atunci când aceştia sunt înghesuiţi. Aceste situaţii crează zone de retenţie a alimentelor conducând la formarea rapida a placii bacteriene, în zonele în care perii periuţei nu pot pătrunde pentru a curăţa resturile. Aceasta animatie nu va arata cum sa va spalati pe dinti, ci mai degraba unde sa pozitionati periuta de dinti. Ideal ar fi ca periajul să se realizeze după fiecare masă sau chiar după fiecare gustare, iar daca acest lucru nu este posibil, cel puţin de două ori pe zi câte 2-3 minute, pentru a îndepărta cu succes bacteriile şi placa bacteriană acumulată.

Dacă nu aveţi posibilitatea să vă spălaţi pe dinţi după fiecare masă, este indicată clătirea cu apă de gură mai ales dacă alimentele consumate conţin zahăr. În cavitatea orală există patru zone principale în care periajul incorect poate provoca probleme.

Prima zona este reprezentată de limita dintre dinte şi gingie, preponderent subgingival. Dacă această zonă nu este periată corespunzator poate duce la formarea unor carii denumite carii de colet sau la apariţia bolii parodontale. O a doua zonă este reprezentată de spaţiile dintre dinţi, numite spaţii interdentare. Pentru curăţarea corectă şi eficientă a acestor spaţii este necesară folosirea aţei dentare, deoarece periuţa nu poate pătrunde între dinţi. Vom face acum un exerciţiu de imaginaţie. Aceasta ar fi imaginea dinţilor dumneavostra pe straturi, iar aşa se vor dezvolta cariile interdentare. Dacă aceste zone nu sunt curăţate corespunzător, bacteriile rezultate din acumulările de resturile alimentare pot duce la apariţia bolii parodontale. O altă zonă în care curăţarea este foarte dificilă şi acumularea de bacterii poate fi dăunatoare este reprezentată de şanţurile şi fisurile de pe suprafeţele dinţilor.

Dacă nu avem grijă să igienizăm corect aceste zone, se pot dezvolta cele mai comune tipuri de carii. O altă zonă dificil de curăţat cu periuţa este cea în care se află ultimii molari. De aceea trebuie să acordaţi o foarte mare atenţie şi să încercaţi să ajungeţi acolo cu periuta schimbând unghiul, insistând asupra acestui exerciţiu atunci când îi invăţaţi pe cei mici să se spele corect pe dinţi. Cea de a patra suprafaţă importantă este cea din jurul lucrărilor dentare, cum ar fi coroanele sau obturaţiile. Dacă nu curăţaţi bine aceste zone, există chiar şi riscul de a pierde lucrarea sau dintele pe care este ancorată aceasta. Pe lângă faptul că se vor forma noi carii, igiena necorespunzatoare poate duce la apariţia unor inflamaţii, a respiraţiei urât mirositoare, infecţii care pot provoca dureri sau chiar la apariţia bolii parodontale. Riscul unui periaj dentar incorect nu provoacă afecţiuni numai la nivelul cavităţii orale, ci şi la distanţă atunci când bacteriile circulă cu ajutorul sângelui ajungând la nivelul unor organe importante cum ar fi inima, ficatul, pancreasul articulaţiile sau chiar creierul.

O bună igienă orală este foarte importantă, iar curăţarea eficientă necesită răbdare, precum şi acordarea unei atenţii deosebite în zonele mai sus descrise, zone ce consituie punct de plecare pentru majoritatea problemelor dentare.

Comentarii

Nu uitati ca intotdeauna puteti participa la discutii amanuntite si pe forum!

Adaugati un comentariu