Dental TV Newsletter
Produsul saptamanii
CliniciStomatologice.ro
Ne gasiti pe Twitter Facebook

Modern in stomatologie: DIGA

HD SD Dimensiune player
Interviu cu dr. Iustina Verdes, medic primar dentist

Aspiratoare de salivă, tampone pentru izolarea dintelui, depărtătoare incomode şi tot timpul agitaţie în jur. Este imaginea clasică din cabinetul medicului dentist. Tehnicile moderne permit însă un tratament stomatologic corect cu minim de stress pentru pacient şi confort maxim pentru medic. De mare ajutor în acest sens este diga. Aceasta reprezintă o folie extensibilă din cauciuc, care se utilizează pentru izolarea dinţilor în momentul unei lucrări dentare. Are rolul de a menţine uscată porţiunea la care se lucrează şi protejează pacientul de ingestia diverselor materiale precum: amalgamul, instrumentele endodontice, material compozit şi debriuri dentare.

Diga se fixează pe un suport special şi se perforează în funcţie de lucrarea ce trebuie executată. Se fixează clema specială pe dintele pe care se lucrează şi apoi se trece folia peste clemă. Excesul de digă este îndepărtat astfel încât pacientul să nu aibă probleme de respiraţie, în plus, în mijlocul foliei de digă se perforează o gaură tot pentru a permite pacientului să respire fără probleme.

Aşadar, diga asigură un camp aseptic izolând dintele de cavitatea orală şi de contaminarea cu saliva, facilitează folosirea antisepticelor puternice, necesare pentru o curăţare eficientă a sistemului endodontic canalicular, reduce infecţia înscrucişată, sporeşte gradul de confort al pacientului, iar medicul are o mai bună vizibilitate datorită contrastului dintre folia de digă şi dinte. La capitolul dezavantaje: diga nu poate fi montată pe dinţi fără o coroană suficient de rezistentă supragingival şi nici pe dinţii incomplet erupţi.

Comentarii (7)

Nu uitati ca intotdeauna puteti participa la discutii amanuntite si pe forum!

Adaugati un comentariu