Dental TV Newsletter
Produsul saptamanii
CliniciStomatologice.ro
Ne gasiti pe Twitter Facebook

Laserul dentar: Intensificarea utilizarii tratamentului dentar cu laser

Laserul dentar încorporează soluţiile tehnologice în diferitele aspecte ale practicii sănătăţii dentare şi ale tratamentului.
Laserul dentar: Intensificarea utilizarii tratamentului dentar cu laser

Deşi laserul dentar poate îmbunătăţi precizia tratamentului dvs., atenuând durerea şi perioada de recuperare, tehnologia trebuie totuşi să pătrundă în forţă în această branşă. Se estimează că, în prezent, aproximativ 5% dintre medicii stomatologi folosesc lasere în cabinetele lor.

Laserul dentar reprezintă o tehnologie nouă care poate îmbunătăţi precizia tratamentului dumneavoastră, minimalizând durerea şi perioada de recuperare.

De ce laserul dentar?

Laserul dentar este considerat de către unii ca fiind o modalitate precisă şi eficientă de efectuare a multor proceduri dentare. Cei care doresc o siguranţă maximă si confort pot opta pentru laserul dentar. Potenţialul laserului dentar de îmbunătăţire a tratamentulului dentar provine din precizia cu care laserele pot trata o anumită suprafaţă, din controlul pe care stomatologii îl au asupra puterii laserului şi din durata expunerii pe tesuturi.

Iată câteva avantaje majore asociate laserului dentar:

  • Procedurile chirurgicale efectuate cu ajutorul laserului dentar nu necesită suturi
  • Anumite proceduri efectuate cu ajutorului laserului dentar nu necesită anestezie
  • Laserul dentar atenuează sângerarea deoarece fasciculul de lumină de mare energie ajută la închegarea (coagularea) vaselor de sânge expuse, împiedicând astfel pierderea sângelui, aspect foarte important la bolnavii diabetici si hemofilici
  • Infecţiile bacteriene sunt reduse la minim datorită fasciculului de lumină de mare energie care sterilizează tesuturile pe care se lucrează
  • Leziunile ţesuturilor învecinate sunt minime
  • Rănile se vindecă mai rapid şi ţesuturile se pot regenera

Îmbunătăţiri în tratamentul cu laserul dentar

Aplicarea laserelor în medicina dentara oferă stomatologilor şansa de a efectua o varietate de proceduri dentare care, altfel, nu ar fi putut fi realizate. Medicii stomatologi care folosesc lasere dentare au devenit adepţii încorporării acestei tehnologii de precizie într-un număr de proceduri obişnuite sau mai puţin obişnuite.

Tumori benigne: Laserele dentare pot fi folosite pentru îndepărtarea nedureroasă şi fără sutură a tumorilor benigne de pe gingii, bolta palatină, mucoasa obrajilor şi buze.

Detector al cariilor: Laserele dentare cu intensitate redusă pentru ţesuturile moi pot fi folosite pentru detectarea timpurie a cariilor, furnizând o analiză a produşilor secundari generaţi de cariile dentare.

Analiza ţesuturilor dentare şi a gingiilor: Tomografia în Coerenţă Optică reprezintă o modalitate mai sigură de a pătrunde în interiorul dinţilor şi a gingiilor în timp real.

Aftele: Laserele dentare cu intensitate scăzută reduc durerea asociată cu aftele dentare şi minimalizează timpul de vindecare.

Alungirea coroanei dentare: Laserele dentare pot remodela ţesuturile gingivale şi osul în vederea obţinerii unei forme mai alungita a dintilor scurti si inestetici. Numită şi alungirea coroanei dentare, o astfel de remodelare asigură o bază mai sigură pentru procedurile de estetica dentara.

Plombele dentare: Laserele dentare pentru ţesuturile dure pot elimina necesitatea unei injecţii anestezice locale sau a utilizării tradiţionalei freze. Laserele folosite în procedurile pentru curatarea cariei dentare pot ucide bacteriile localizate in cavitatea carioasa, fapt care poate duce la restaurări dentare de lungă durată. Avantajul major il reprezinta procedura minimal invaziva, laserul indepartand doar tesuturile cariate, fara sa le lezeze pe cele sanatoase. Nu exista vibratii si forte de frecare ca in cazul frezei dentare, deci dispare riscul supraincalzirilor dureroase sau a fisurilor si fracturilor smaltului.

Frenectomia laser sau indepartarea atei buzei sau limbii reprezintă o opţiune ideală de tratament pentru copiii care suferă de fren lingual fibros (limbă legată) şi pentru bebeluşii care nu se pot hrăni corespunzător de la sânul mamei din cauza mişcării limitate a limbii. Frenectomia laser poate de asemenea să ajute la îndepărtarea unor probleme de vorbire. Atunci cand frenul este inserat intre dinti, acestia se dezvolta inestetic, spatiati generand diasteme, sau popular strungarete. Frenectomia cu ajutorul laserului este rapida, nedureroasa si fara cicatrici.

Regenerarea tisulara: Foto-biomodularea poate fi folosită pentru regenerarea nervilor vătămaţi, pentru inchiderea vaselor de sânge sectionate şi vindecarea cicatricelor cheloide.

Apnea în somn: În cazurile în care apneea de somn este rezultatul inflamării unui ţesut din zona gâtului (care uneori apare odată cu înaintarea în vârstă), un laser asistat de procedura de uvoloplastie sau uvulopalatoplastie asistată de laser (LAUP) poate remodela tesuturile moi excedentare din regiunea gatului şi poate elibera caile respiratorii ingustate,asociate cu apneea în somn.

Tumorile gingivale (Epulis): Dispozitivele laser pot fi folosite pentru îndepărtarea nedureroasă şi fără sutură a tumoretelor ţesuturilor moi cauzate deseori de coroane dentare prost adaptate sau de protezele necorespunzătoare.

Albirea dinţilor: Unitatile laser cu intensitate scăzută pentru ţesuturile moi pot fi folosite si pentru accelerarea procesului chimic al produselor de albire realizate in cabinet.

Tratamentul articulaţiei temporo-mandibulare: Laserele dentare pot fi folosite pentru a reduce rapid durerea şi inflamarea articulaţiei temporo-mandibulare.

Zâmbet gingival: Cu ajutorul laserului dentar se pot remodela ţesuturile gingivale in exces care acopera coroanele dentare, ducând la expunerea unei structuri osoase si dentare sănătoase, imbunatatind considerabil zambetul in care se expun gingiile in exces.

Sensibilitatea dentară: Laserele dentare pot fi folosite pentru sigilarea tubulilor in care se afla filamente nervoase si care sunt localizaţi in dentina, filamente responsabile pentru aparitia sensibilitatii la diversi agenti fizici sau chimici, cum ar fi rece, cald, dulce, acru.

Folosirea laserelor dentare nu este recomandată cand se lucreaza pe metale din cavitatea orala, ca si in cazul înlocuirii obturaţiilor de amalgam, a onlay-urilor sau a coroanelor dentare.

Viitorul laserelor dentare

Procedurile stomatologiei tradiţionale pot fi mai rapide şi mai eficiente datorită creşterii popularităţii laserului dentar. Un număr şi mai mare de cabinete stomatologice din întrega lume va utiliza laserele dentare pe măsură ce tehnologia va continua să se dezvolte, iar costul tehnologiei se va reduce. În curând, stomatologii vor putea folosi laserul dentar în timpul unei igienizari dentare profesionale pentru îndepărtarea depunerilor de tartru, dar şi ca un substitut pentru procedura tradiţională de îndepărtare a tartrului care în prezent este efectuată cu un instrument chirurgical numit chiuretă ce poate leza ţesutului învecinat. În cele din urmă, laserul dentar ar putea fi util medicilor stomatologi pentru accesul în orice parte a dintelui, eliminând astfel nevoia utilizării tradiţionalei freze dentare.

Laserele dentare pentru ţesuturile moi şi dure

O gamă variată de lasere pot fi folosite pentru a diagnostica, asista şi efectua diferite proceduri dentare. Totuşi, se poate vorbi de două mari categorii de lasere:

Laserele pentru ţesuturile dure: Utilizarea de bază a laserelor pentru ţesuturile dure este aceea de a secţiona în os şi dinte. Laserele pentru ţesuturile dure sunt folosite deseori cu scopul de a curata dintele de carie, de a pregati suprafetele pentru plombare, de a îndepărta structuri dentare pentru acoperirea cu coroane, pentru a taia si modela oasele maxilare.

Laserele pentru ţesuturile moi: Putem sectiona, taia si indeparta gingie, mucoase, tumori si frenuri din cavitatea orala. Se pot indeparta nervii din canale prin vaporizare, putem steriliza pungi parodontale si canale infectate. Laserele pentru ţesuturile moi penetrează ţesutul moale, închizând vasele de sânge şi terminaţiile nervoase. Aceasta este principala cauză pentru care oamenii nu experimentează nici o durere postoperatorie în urma utilizării laserului. De asemenea, laserele pentru ţesuturile moi permit o regenerare mai rapidă a ţesuturilor.

Tipuri de lasere dentare

Administraţia pentru Hrană şi Medicamente (FDA) a aprobat utilizarea unei game variate de lasere atât pentru ţesuturile moi cât şi pentru cele dure în tratamentul stomatologic al adulţilor dar şi al copiilor. Datorită faptului că laserele dentare dispun de caracteristici cu absorbţie unică, acestea sunt folosite pentru a efectua diverse proceduri dentare.

De exemplu, unele lasere dentare prezintă o lungime de undă care este puternic absorbită de hidroxiapatită (sarea de fosfat de calciu identificată în structura osoasă şi dentară) şi apă, făcându-le mai eficiente pentru secţionarea ţesutului dur. Cele mai folosite lasere pentru ţesuturile dure includ Erbium YAG şi Erbium crom YSGG. Alte lasere dentare prezintă o lungime de undă care este puternic absorbită de apă şi hemoglobină (oxigenând proteinele din celulele sanguine), făcându-le mai eficiente în controlul asupra ţesuturilor moi. Cel mai des utilizate lasere includ Neodymium YAG (Nd: YAG) şi lasere diode, care pot fi folosite ca o componentă a tratamentului parodontal, putând ucide bacteriile şi activa regenerarea ţesuturilor. Laserul cu dioxid de carbon, care reduce riscul lezării ţesutului învecinat, îndepărtează ţesutul mai rapid decât metoda cu fibră optică. Ca o completare la laserele existente folosite pentru secţionarea şi modelarea ţesuturilor moi şi dure, există şi lasere folosite în alte scopuri. Anumite lasere sunt special concepute pentru a analiza interiorul danturii şi al celulelor cu ajutorul Tomografiei de Coerenţă Optică, o tehnică de vizualizare internă. Alte lasere furnizează energie şi anumite proteine care ajută deplasarea mesajelor între celule, pentru a fi compatibile cu abilitatea naturală a organismului de a folosi spectrul de lumină în vederea regenerării celulelor lezate.

Comentarii

Nu uitati ca intotdeauna puteti participa la discutii amanuntite si pe forum!

Adaugati un comentariu