Dental TV Newsletter
Produsul saptamanii
CliniciStomatologice.ro
Ne gasiti pe Twitter Facebook

Implantul dentar

Un implant dentar este un dispozitiv medical din titan sau zirconiu în formă de şurub cilindric sau cilindro-conic ce serveşte drept stâlp pentru înlocuirea unuia sau a mai multor dinţi care lipsesc din diverse motive de pe arcada (arcadele) dentară.
Implantul dentar

Implantul este inserat în osul maxilar sau mandibular printr-o intervenţie chirurgicală, în cele mai multe cazuri sub anestezie locală. Ulterior, se aşteaptă o perioadă de timp (perioadă de osteointegrare), până se stabileşte o relaţie de legătură între implant şi os, astfel ca implantul să poată servi drept sprijin pentru o coroană, proteză fixă (punte) sau proteză mobilă.

Implantele dentare pot să înlocuiască un singur dinte sau mai mulţi dinţi. Protezele cu sprijin implantar se confundă ca aspect cu dinţii naturali, iar funcţional acesta se comportă aproape ca o rădăcină naturală. Implantele dentare, odată osteointegrate, păstrează integritatea structurii faciale (împiedică resorbţiile osoase) şi reduc inconvenientele asociate pierderii dinţilor. Ele devin parte integrantă a organismului fiind imperceptibile pentru pacient. Insistăm asupra faptului că necesită o îngrijire riguroasă, fiind recomandate pacienţilor ce pot acorda timp suplimentar îngrijirii (periaj de 2 ori pe zi, folosirea apelor de gură zilnic, a aţei şi periilor interdentare după fiecare masă, precum şi controale periodice obligatorii la medicul dentist). Reamintim totodată că fumatul este contraindicat, de aceea sfatul nostru este să vă gândiţi foarte bine la acest aspect înainte de a lua hotărârea realizării unui tratament prin implant dentar.

Candidatul ideal la tratamentul prin implant dentar este persoana care şi-a încheiat creşterea osoasă (18 - 75 de ani), care nu prezintă afecţiuni grave ale organismului, ce prezintă o bună ofertă osoasă atât din punct de vedere calitativ, cât şi din punct de vedere cantitativ, care deţine o bună igienă orală (sau e capabilă să-şi îmbunătăţească igiena orală), e nefumătoare (sau poate renunţa definitiv la fumat) şi care conştientizează până la traducerea în fapte prezentarea la fiecare şase luni la control în cabinetul stomatologic.

Materiale utilizate în confecţionarea implantelor dentare

Aliajele din titan - sunt biocomptibile, nu se corodează, au o rezistenţă comparabilă cu cea a oţelurilor speciale, fiind mult mai uşoare. Necesită tehnologie de vârf pentru prelucrare până în forma finită, fapt care se traduce printr-un cost de fabricare relativ ridicat. Implanturile performante, certificate de către organismele abilitate, sunt fabricate din titan medical, prezintă diverse tratamente ale suprafeţei lor, ce au ca rol creşterea uniformă a porozităţii, fapt care permite ostointegrare rapidă şi pe toată suprafaţa impantului. Avertizăm pacienţii că pe piaţa de profil sunt din păcate multe sisteme „pirat”, neomologate şi fabricate din aliaje de titan impure şi în condiţii improprii tehnologic. Este dreptul fiecărui pacient să ştie ce sistem utilizează cabinetul/clinica, deoarece, sistemele ce nu deţin licenţe prezintă un grad foarte mare de eşecuri clinice.

Implantul din zirconiu
Este un produs extrem de nou pe piaţa românească. Specialiştii spun că zirconiul este un material perfect biocompatibil, deci nu provoacă niciun fel de alergie. În plus, zirconiul are o foarte mică afinitate la placa bacteriană. Un implant din zirconiu se integrează în os prin legături calcice între calciul din oase şi mineral, exact cum se repară osul după fractură, fiind singurul material din care se fac actualmente punţi fără metal. În zirconiu lumina pătrunde din toate direcţiile, generând un aspect natural dinţilor. În plus, dacă, după ani mai multi, gingia începe să se retragă, ceramica de zirconium alb deschis este incomparabil mai estetică decât un şurub strălucitor de metal. Dezavantjele ar fi costurile extreme de ridicate: cel puţin 1000 de euro pentru un singur implant. În plus….

Progresul tehnologic din ultimii ani, precum şi cercetările ştiinţifice susţinute au permis apariţia implanturilor dentare imediat încărcabile, formate dintr-o singură piesă ce este introdusă în os printr-un mic orificiu în gingie şi la care coroana se poate ataşa imediat. Nemaifiind nevoie de incizii laborioase şi decolari pe suprafeţe mari ale gingiilor, postoperator disconfortul este minimal invaziv.

Plasarea unui implant dentar depinde strict de cantitatea si de calitatea osului pacientului. Dacă osul dumneavoastra a suferit resorbţii excesive şi implantul nu se încadreaza ca recomandare, nu trebuie sa va faceti griji. În ultimii ani, chirurgii şi cercetătorii au pus la punct numeroase tehnici de refacere a osului pierdut cu ajutorul diverselor tipuri de os substitut (augmentarea de os).

Ce implică tratamentul prin implant dentar?

Pentru a avea garanţia reuşitei planul de tratament trebuie sa fie minutios, cu fiecare detaliu anticipat si calculat. Acest lucru poate fi realizat numai de specialistul în implantologie, cu o bogată experienţă în domeniu şi o echipă competentă în jurul său.

Primul pas este examinarea cavităţii orale a pacientului prin radiografie panoramică sau tomografie dentară (cu ajutorul tomografului dentar cu fascicul conic).

Procedura propriu zisă se desfăşoară sub anestezie locala. Există însă clinici ce pot oferi anestezie generală pentru cazurile speciale. Medicul va face o mică tăietură în gingie; aceasta va fi dată la o parte pentru a expune osul în care se va fora alveola unde se va înşuruba implantul. Procedura se repetă în funcţie de numărul implantelor ce vor fi inserate (plasate) în os şi totul se va termina cu o sutură a gingiei incizate. Procedura pentru plasarea unui implant dentar poate varia între 30 de minute şi 4 ore, în funcţie de complexitatea cazului.

Perioada de vindecare în os a implantului (osteointegrarea) variază între 3 şi 6 luni. După această perioadă, se practică o mică incizie circulară în gingie în dreptul implantului, se ataşeaza bontul protetic şi pe baza amprentelor se confecţionează coroana, puntea sau proteza, în funcţie de caz.

Ai dinţi şi pe durata tratamentului. Implantologii pot realiza coroane sau proteze provizorii pentru această perioadă. Dacă însă se realizează o grefă osoasă este preferabil să aşteptăm o perioadă până să putem aplica presiuni asupra regiunii respective.

Postoperator

Majoritatea pacienţilor operaţi spun că procedura de extracţie a dinţilor şi fenomenele postextractionale au fost mai supărătoare decât cele după inserarea implantelor. Anestezicele moderne, metodele de operaţie minimal invazive dar şi laserele fac ca postoperator pacienţii operaţi să se simtă bine. Disconfort este posibil să apară la nivelul gingiilor cusute. Igiena şi controalele regulate constituie factori primordiali în vindecarea rapidă şi fără durere.

Posibile complicaţii:

Inflamaţia şi infecţia: apar de obicei la pacienţii neglijenţi cu igiena orală sau la cei ce continuă sa fumeze. Gingia este roşie, nu se vindecă, locul este dureros şi poate apărea puroi. Apare riscul osteitei şi osteomielitei (infecţii ale osului din jurul implantului), iar nervii pot fi afectaţi (uneori permanent). Aceste fenomene nedorite apar şi atunci când dotarea cabinetului este deficitară si forarea în os nu s-a făcut cu aparatură dedicată şi s-au folosit freze de os uzate, care au supraîncălzit osul. La fel, problemele pot apărea când medicul nu are suficientă experienţă în domeniu.

Respingerea: nu apare la implanturile de calitate, titaniul dovedindu-şi biocompatibilitatea pe parcursul anilor (în ortopedie, neurochirurgie, etc). Atunci când pacientul optează pentru acest tratament la un cost derizoriu e foarte probabil ca implantul ales de medic sa fie unul foarte ieftin, realizat din titan industrial şi nu medical. Impuritatea titanului şi lipsa tratamentelor de suprafaţă a implantului va conduce în cele mai multe cazuri la respingere, percepţia organismului fiind cea de corp străin.

Suprasarcina: apare atunci când pe implant sau pe grupul de implante acţionează forţe mari, nefiziologice. Acest fenomen are loc atunci când realizăm structuri dentare multiple pe un număr mic de implanturi sau când realizăm extensii la coroana de pe un singur implant. Ca şi în natură, ideal ar fi ca implantul să susţină o singură coroană. La fel de importantă este şi echilibrarea lucrării finale, astfel încât implantul / implantele să nu primească forţe mai mari decât pot suporta. Toate acestea pot conduce la pierderea sau ruperea implantului / implanturilor. Ruperea poate să apară şi atunci când, datorita unui os insuficient de lat (gros) nu s-a refăcut osul prin augmentare ci s-a ales un implant prea subţire, nepotrivit rădăcinii înlocuite (implant foarte subţire în regiunea măselelor).

Secţionarea nervilor, arterelor sau penetrarea sinusurilor maxilare: accidente rare şi nedorite, dar care totuşi apar atunci când experienţa medicului este insuficientă şi reperele anatomice sunt ignorate în lipsa unei examinări radiologice la îndemână (tomografia dentară sau măcar radiografia panoramică). Din păcate, sunt accidente ce va pot pune viaţa în pericol, astfel că vă sfătuim să alegeţi cu mximă grijă intervenţiile chirurgicale.

Pierderi ale osului: pot apărea în cazul dinţilor naturali (boala parodontală) dar şi în jurul implanturilor dentare (într-un procent mai mic). De aceea, igiena dentară este esenţială în cazul tratamentului prin implant. La fel de importante sunt controalele şi examinarile radiologice periodice (din 6 în 6 luni).

Studiile clinice asupra tratamentului cu implante dentare au arătat că rezultatele pe termen lung sunt pozitive. Concepţia implantelor şi tratamentul lor de suprafaţă asigură o foarte bună rezistenţă şi menţinerea pe loc a restaurărilor. Filetul implantului şurub contribuie la menţinerea pe loc a acestuia şi la conservarea osului. Toate acestea ajută la conservarea conturului părţilor moi şi dau un aspect natural.

Comentarii (1)

Nu uitati ca intotdeauna puteti participa la discutii amanuntite si pe forum!

Adaugati un comentariu