Dental TV Newsletter
Produsul saptamanii
CliniciStomatologice.ro
Ne gasiti pe Twitter Facebook

Igiena si profilaxia dentara

Cu toţii ştim că este mai bine să previi decât să combaţi. Astfel, pentru a ne ţine departe de eventuale probleme ale danturii este important să adoptăm măsuri de igienă dentară.
Igiena si profilaxia dentara

Profilaxia reprezintă prima şi cea mai importantă etapa a îngrijirii dinţilor. Respectarea măsurilor profilactice salvează timp şi efort şi elimină eventualul disconfort al tratamentelor stomatologice. Întreţinerea unor dinţi sănătoşi ţine de fiecare dintre noi, de felul în care aplicăm procedurile simple de igienă orală. După fiecare masă, resturile alimentare ce rămân pe dinţi şi între dinţi favorizează formarea şi depunerea plăcii bacteriene şi a tartrului dentar, acestea favorizând apariţia cariei dentare, a bolilor gingivale şi în final pierderea dinţilor.

Profilaxia presupune igienizarea dentară zilnică, suplimentată şi completată de igienizarea dentară profesională realizată la un interval de 6 luni. Igiena dentară, cunoscută şi ca igiena orală, este procesul prin care se efectuează igiena preventivă pentru evitarea cazurilor de urgenţă dentară.

La baza igienei dentare se află regimul de îngrijire dentară efectuat la domiciliu. Dacă pentru întreţinerea dentară zilnică dumneavoastră sunteţi cei răspunzători, igieniştii dentari joacă un rol decisiv în îngrijirea orală preventivă. Perierea dinţilor este deosebit de importantă, deşi această operaţiune de sine stătătoare nu va îndeparta tartrul. Depunerile de tartru trebuie îndepărtate pentru a reduce riscul durerilor de dinţi, cariilor, afecţiunii parodontale sau chiar pierderii dinţilor.

Prin îndepărtarea depunerilor de tartru, puteţi reduce nevoia de tratament a canalelor radiculare, extracţii dentare, punţi şi coroane dentare. În cazul cariilor dentare sau al afecţiunilor parodontale este necesară o colaborare între dentist şi medical igienist pentru asigurarea tratamentului optim. De accea, vizitele periodice la stomatolog sunt importante în vederea menţinerii igienei dentare. Asociaţia Stomatologica Americană recomandă pacienţilor vizitele la stomatolog şi la igienistul dentar de cel puţin două ori pe an pentru menţinerea unei igiene dentare adecvate şi pentru efectuarea unui examen dentar. Acesta este un proces sistematic pe durata căruia stomatologul dumneavoastră va investiga diverse aspecte ale sanatăţii orale şi generale pentru identificarea problemelor dezvoltarea unui tratament personalizat de igienizare şi profilaxie.

Comentarii

Nu uitati ca intotdeauna puteti participa la discutii amanuntite si pe forum!

Adaugati un comentariu