Dental TV Newsletter
Produsul saptamanii
CliniciStomatologice.ro
Ne gasiti pe Twitter Facebook

Herpesul bucal

Herpes labialis este o boală virală, în general benignă, ce produce inflamaţii dureroase şi deseori inestetice pe buze şi pe pielea din apropiere. Virsul poate cauza şi inflamaţii pe ţesuturile ce susţin structuri osoase, precum gingiile şi palatul bucal.
Herpesul bucal

În Statele Unite, până la 60% din copii sunt expuşi virusului până la pubertatea târzie şi aproape 90% dintre adulţi devin purtători ai virusului până la vârsta de 60 de ani. Doar în jur de 40% din cei infectaţi se confruntă cu erupţia herpesului bucal.

Dacă vă bucuraţi de o stare de sănătate în general bună, herpesul bucal este o neplăcere ce dispare de la sine. Chiar şi în cazul în care nu-l trataţi, se vindecă de la sine în aproximativ 7-14 zile. Deşi afectează în mod nesemnificativ calitatea vieţii pentru persoanele sănătoase, această infecţie poate fi periculoasă pentru nou-născuţi, bătrâni şi persoanele al căror sistem imunitar a fost compromis de afecţiuni precum virusul HIV/ SIDA sau leucemia şi de transplantul de organe.

Cauzele herpesului bucal

Medicii stomatologi, şi nu numai, consideră că virusul care cauzează infecţia este herpes simplex de tipul 1, ce este doar unul din cele peste 80 de tipuri cunoscute de virusuri herpes. Deşi este considerabil mai puţin periculos decât alte virusuri herpetice, herpesul simplex de tipul 1 are o importantă caracteristică în comun cu acestea: Odată ce infecţia a pătruns în corp, ea rămâne prezentă pe întreaga durată a vieţii, deseori într-o formă latentă.

Infecţia poate fi transmită celorlalţi prin contact oral

Atunci când există inflamaţii active, este posibil ca virusul să fie răspândit în salivă. Este aşadar foarte important să se evite contactul oral. Aceasta înseamnă că:

 • Sunt interzise săruturile sau alte forme de contact fizic cu alte persoane
 • Nu se folosesc în comun mâncarea, băutura sau ustensilele din bucătărie
 • Nu se folosesc în comun obiectele de igienă orală, precum periuţele sau aţa de dinţi
 • Nu se folosesc în comun prosoapele
 • Persoanele cu o inflamaţie purtătoare de herpes activă ce se vindecă după o erupţie ar trebui să evite contactul cu nou născuţii şi cu persoanele cu sistemul imunitar compromis

Situaţii ce pot declanşa erupţia inflamaţiilor herpetice

 • Stressul - de natură emoţională sau de natură fizică
 • Durerea
 • Operaţiile chirurgicale
 • Febra
 • Factori iritanţi, precum expunerea la soare, vânt sau frig
 • Lipsa somnului
 • Menstruaţia
 • Compromiterea sistemului imunitar

La ce vă puteţi aştepta?

După apariţia infecţiei iniţiale, virusul călătoreşte de-a lungul nervului trigemen (ce are câteva ramificaţii în zona superioară şi inferioară a feţei) până la un mănunchi de celule nervoase din creier cunoscute sub numele de ganglion trigeminal, acolo unde rămâne în stare latentă până la reactivarea sa. Odată ce a fost activat, virusul călătoreşte în sens invers de-a lungul nervului şi determină apariţia unei erupţii sau a unei serii de leziuni în zona în care a pătruns iniţial în gură.

Dezvoltarea şi vindecarea acestor inflamaţii trece prin şase etape în decurs de 7-14 zile:

 • Prodromul, când există o senzaţie de furnicare, mâncărime sau iritaţie, dar nu există nicio inflamaţie vizibilă
 • Umflare uşoară roşeaţă şi durere. Poate deveni dificil să mâncaţi şi să beţi
 • Erupţia unei inflamaţii sau a unui grup de inflamaţii
 • Dezmembrarea inflamaţiilor în pustule de suprafaţă, galbene
 • Apariţia unei cruste dure, neregulate, cu crăpături şi uşoare sângerări
 • Erupţia se retrage până la o uşoară inflamare şi roşeaţă şi se vindecă fără a lăsa cicatrice.

Diagnosticarea herpesului bucal

Când este necesară biopsia şi în ce caz?

Diagnosticarea herpesului bucal este imediată şi se bazează în general pe semne vizibile sau pe simptome descrise. Totuşi, atunci când pacientul este compromis sau dacă diagnosticul stă sub semnul întrebării, se pot efectua un frotiu sau o biopsie pentru confirmare.

Herpes intra-bucal sau afte?

Herpesul intra-bucal poate fi confundat cu aftele. Ambele afecţiuni prezintă leziuni mici, dureroase, ce se vindecă de la sine în 7-14 zile.

Există însă diferenţe semnificative:

Herpesul intra-bucal afectează ţesuturile ce susţin structuri osoase, precum palatul bucal şi gingiile, pe când aftele apar pe ţesut moale, mobil - partea interioară a buzelor şi a obrajilor şi partea posterioară a gâtului. Inflamaţiile herpetice apar ca nişte mici umflături care se dezmembrează şi lasă în urma lor pustule de dimensiuni reduse. Aftele sunt inflamaţii încă de la început.

Aftele sunt mai mari decât inflamaţiile herpetice şi se vindecă într-un ritm mai lent. Inflamaţiile herpetice tind să reapară în acelaşi loc, în timp ce aftele apar în zone diferite în cavitatea bucală.

Tratamentul herpesului bucal

Aplicarea de gheaţă, alcool sau balsam de buze pe zona afectată poate ameliora simptomele cauzate de herpes.

Erupţia herpesului poate fi prevenită sau eliminată prin aplicarea, chiar de la apariţia simptomelor, de Penciclovir (Denavir), un unguent antiviral eliberat pe bază de reţetă, sau Docosanol (Abreva), un unguent eliberat fără reţetă. Ambele pot fi aplicate cu uşurinţă. (Notă: Pacienţii trebuie să se spele pe mâini după utilizarea oricăruia dintre aceste medicamente anti-herpetice cu aplicare locală.)

Medicamentaţia antivirală pe cale orală este în general rezervată pentru pacienţii care au erupţii herpetice frecvente sau severe sau pentru cei cu sistemul imunitar compromis. Pentru o eficienţă maximă, aceste medicamente ar trebui să fie administrate încă din etapa prodromului, sau în cel mult 24 de ore de la erupţie.

Anestezicele locale precum lidocaina sau agenţi precum Kaopectate cu care se ung gingiile şi palatul bucal pot fi folosiţi pentru a trata simptomele herpesului intra-bucal. Medicamentele analgezice precum acetaminofenul (Tylenol), aspirina sau ibuprofenul (Advil, Motrin etc) pot fi de asemenea de ajutor. Formele severe sau care recidivează în mod frecvent pot fi tratate cu antivirale orale eliberate pe bază de reţetă.

Există o legătură cu cancerul bucal?

Deşi virusul Papilloma şi câteva tulpini de virus herpetic sunt în prezent considerate drept posibile cauze ale unor tipuri de cancer bucal, nu există dovezi clare care să arate că herpesul bucal are o legătură cauzală cu cancerul bucal.

Comentarii (1)

Nu uitati ca intotdeauna puteti participa la discutii amanuntite si pe forum!

Adaugati un comentariu