Dental TV Newsletter
Produsul saptamanii
CliniciStomatologice.ro
Ne gasiti pe Twitter Facebook

George Washington purta dintii mortilor

HD SD Dimensiune player
În 1789, când a devenit primul preşedinte al Statelor Unite ale Americii, George Washington nu avea niciun dinte.

Din cauza durerilor cumplite, Washington începuse să îşi scoată dinţii de pe la vârsta de 22 de ani.

Preşedintele American era disperat din pricina imaginii dezolante pe care o avea: nu avea dinţi, iar protezele dentare nu-i erau pe măsură. În acele zile, protezele nu erau turnate după o amprentă dentară, ci erau din fildeş cioplit. De aceea era extrem de greu ca cineva să aibă o proteză fixă.

Englezii treceau şi ei prin aceleaşi încercări. Se zice că umorul negru, tipic lor, s-a născut din nevoia de a nu râde cu toată gura şi de a-şi dezveli dinţii falşi. Legenda spune că Washington ar fi purtat dinţi de lemn. Ulterior s-a vehiculat că proteza sa era făcută din dinţi de om, din fildeş şi din plumb. Stomatologii lui obţineau dinţii de om probabil de la jefuitorii de morminte. Cei ce făceau comerţ cu dinţi mai aveau o metodă de a face rost de „materie primă“: mergeau în urma armatelor şi le scoteau dinţii celor căzuţi pe câmpul de luptă sau celor ce trăgeau să moară.

Nu ne miră că doar cei bogaţi îşi permiteau luxul de a purta proteze. Acestea au ajuns pentru orice buzunar doar prin anii 1850, când s-a descoperit cauciucul vulcanizat, folosit ulterior ca bază pentru proteze. Deşi dentiştii lui Washington erau adevăraţi pionieri în stomatologie, ei tot nu au putut să înţeleagă pe deplin cauza durerilor dentare.

Comentarii (1)

Nu uitati ca intotdeauna puteti participa la discutii amanuntite si pe forum!

Adaugati un comentariu