Dental TV Newsletter
Produsul saptamanii
CliniciStomatologice.ro
Ne gasiti pe Twitter Facebook

Fumatul si ingrijirea dentara

Dacă sunteţi fumător, necesităţile dumneavoastră de îngrijire dentară sunt în mod considerabil mai solicitante decât cele ale unui nefumător.
Fumatul si ingrijirea dentara

De fapt, fumatul este o cauză principală a pierderii dinţilor, sporind riscul aparitiei si dezvoltarii bolilor parodontale, pierderea structurii osoase, inflamarea glandelor salivare, leukoplazia (afecţiune precanceroasă) şi dezvoltarea cancerului la plămâni, gât sau oral, cum ar fi cancerul de buza, limba sau planseu.

Pe lângă riscurile menţionate mai sus, există şi alţi factori de care fumătorii trebuie să ţină cont, printre care:

  • depuneri consistente de placa bacteriana şi tartru
  • dinţi pătaţi
  • halitoză sau mirosul neplacut al respiratiei orale
  • diminuarea si chiar pierderea gustului şi a mirosului.

Pe lângă acestea, fumatul este asociat cu un proces de vindecare încetinit în cazul tratamentelor dentare, in special in boala parodontala si extractii şi o rată a succesului mai mică pentru proceduri precum implanturile dentare sau grefarile osoase.

La o scară mai largă, în cazul în care continuă evoluţia curentă a fumatului din Statele Unite, fumatul va ucide unul din şase americani până în 2030, conform unor studii ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Sfaturi pentru sănătatea orală a fumătorilor

  1. Programaţi o consultaţie cu medicul dumneavoastră de familie pentru a identifica programul de renunţare la fumat. Cereţi informaţii cu privire la serviciile de consiliere, la plasturele sau guma cu nicotină, inhalatoarele şi spray-urile nazale, substituenţii medicamentoşi pentru nicotină
  2. Programaţi o igienizare profesională a dinţilor şi un control al sănătăţii orale. Informaţi-vă dentistul cu privire la faptul că sunteţi fumător şi solicitaţi să fiţi testat pentru boala parodontală sau alte afecţiuni influenţate de fumat, cum ar fi leziunile precanceroase
  3. Asiguraţi-vă că acasă urmaţi un program corespunzător de igienă dentară. Fumătorii au nevoi speciale în ceea ce priveşte igiena dentară. De exemplu, acestia au nevoie de o curăţare profesională a dinţilor si limbii meticuloasa si mai frecventa decât nefumătorii. Răsfaţaţi-vă cu un curăţător de limbă nou, aţă dentară şi apă de gură, neuitand cat cheltuiti pe tigari sau tutunul de pipa
  4. Iniţiaţi un program de reducere a stresului precum un regim de exerciţii, metoda Pilates sau cursuri de Yoga.

Provocări şi soluţii pentru fumători

Renunţarea la fumat reprezintă o provocare din cauza dependenţei emoţionale şi fizice cauzate de nicotina din ţigări. Nicotina este un drog care creează la fel de mare dependenţă ca şi celelalte narcotice, iar renunţarea fizică la ţigări poate aduce cu sine dureri de cap, senzaţie de greaţă, transpiraţie rece şi frisoane. Simptomele de ordin emoţional pot include stări de depresie, iritabilitate, nervozitate, oboseală şi lipsa concentrării. Întrucât renunţarea la fumat poate fi una dintre provocările cele mai grele pe care va trebui să le înfruntaţi, personalul din domeniul ocrotirii sănătăţii a pus la punct o multitudine de soluţii pentru a vă veni în ajutor. Există linii telefonice sponsorizate din fonduri guvernamentale pentru "renunţarea la fumat", produse medicamentoase, eliberate cu sau fără reţetă, pentru a vă ajuta să depăşiţi perioada de sevraj. Puteţi avea acces la terapia individuală oferită de psihologi particulari, de terapeuţi, de consilieri sau, în unele cazuri, prin intermediul companiilor producătoare de medicamente. Per ansamblu, avantajele renunţării la fumat sunt mult mai importante decât riscurile asociate cu fumatul.

Comentarii (1)

Nu uitati ca intotdeauna puteti participa la discutii amanuntite si pe forum!

Adaugati un comentariu