Dental TV Newsletter
Produsul saptamanii
CliniciStomatologice.ro
Ne gasiti pe Twitter Facebook

Fatetele? Intotdeauna!

HD SD Dimensiune player
Interviu in exclusivitate cu dr. Moi Fleitman, medic chirurgie dentara.

Faţetele dentare sunt asemenea unor cochilii ce se aplică pe suprafaţa dintelui. Sunt folosite pentru a corecta defectele cosmetice sau pentru a corecta muşcătura - ocluzia. Imperfecţiunile, care pot fi corectate cu ajutorul faţetelor dentare includ:

- dinţii uşor încovoiaţi

- dinţii coloraţi sau pătaţi

- dinţii ciobiţi

- spaţiile dintre dinţi

- dinţii inegali

 

Faţetele realizate din porţelan au un aspect natural. Rezistă la petele cauzate de cafea, ceai sau fumat mai bine decât faţetele din compozit. Pentru a putea aplica faţeta dentară, medicul va trebui să şlefuiască aprox. 0.5 – 1 mm din stratul de smalţ pentru ca aceasta să se adapteze bine. Există însă şi cazuri când smalţul nu trebuie şlefuit deloc. Va fi luată o amprentă a dintelui, care va fi trimisă la un laborator dentar, unde tehnicianul va produce faţeta, astfel încât să se potrivească perfect pe dintele dvs. De obicei, durează 1 – 2 săptămâni până când faţeta va fi gata. Între timp, pe dinţii dvs va fi aplicată o faţetă temporară. Odată venite de la laboratorul dentar, faţetele permanente vor fi aplicate de probă cu ajutorul unor paste speciale, astfel încât medicul să poată verifica dacă se integrează în cavitatea orală, ca formă şi culoare. Odată ce vă daţi acordul pentru montarea faţetei, dinţii vor fi curăţaţi, degresaţi, iar faţeta va fi cimentată pe dintele dvs. cu ajutorul cimentului definitiv si a unei lumini intense – prin fotopolimerizare.

Al doilea mod de realizare al faţetei dentare, în variantă modernă, implică utilizarea tehnologiei CAD/CAM. Astfel, după şlefuirea dintelui, medicul dentist înregistrează amprenta optică cu ajutorul unei camere video cu rezoluție foarte mare. Pe această amprentă, care apare pe ecranul calculatorului, dentistul realizează în câteva minute fațeta în variantă virtuală cu ajutorul softului cu care este înzestrat robotul CAD CAM. Când fațeta este definitivată din punct de vedere grafic, se alege un cub din porțelan la culoarea dinților pacientului care este introdus într-un strung special și frezat în numai câteva minute, cu o precizie nemaiîntâlnită. După finisare și lustruire, fațeta este cimentată pe dinte cu ajutorul rășinilor speciale. Toată procedura durează aprox. 1 oră.

 

Comentarii

Nu uitati ca intotdeauna puteti participa la discutii amanuntite si pe forum!

Adaugati un comentariu