Dental TV Newsletter
Produsul saptamanii
CliniciStomatologice.ro
Ne gasiti pe Twitter Facebook

Diabetul de sarcina si boala parodontala

HD SD Dimensiune player
Sarcina este considerată una dintre cele mai frumoase perioade din viața unei femei, în care are nevoie de foarte multă grijă și atenție.

Femeile sunt conștiente în mare parte de transformările care au loc în cele nouă luni, dar câteodată uită că sarcina poate fi și o perioadă cu probleme medicale, dacă nu sunt efectuate controale periodice la medicul ginecolog. Din cauza faptului că în organismul femeii gravide se produc schimbări pot apărea și unele dereglări, care duc la reprersursiuni grave asupra mamei și sănătății ei. Una dintre afecțiunile din perioada sarcinii despre care femeile știu foarte puțin este diabetul de sarcină care, dacă nu este tratat poate creea o serie de neplăceri atât pentru mamă cât și pentru viitorul copil.

Cauzele acestei boli sunt multiple, iar apariția ei poate fi insesizabilă dacă femeia nu acordă o atenție deosebită dietei pe toată periaoda sarcinii sau dacă nu ține cont de antecedentele unor boli cronice din familie.

Femeile cu risc crescut de a dezvolta diabet de sarcină sunt:

  • cele care au mai avut diabet gestaţional într-o sarcină anterioară: 30% până la 60% din femeile, care au avut diabet gestaţional dezvoltă diabet din nou la sarcina următoare; cele supraponderale, femeile care au născut un copil cu greutate mare sau care au avut nevoie de insulină în cursul unei sarcini anterioare au risc mai mare de a dezvolta diabet
  • femeile care au în familie un părinte, un frate sau sora cu diabet de tip II
  • femeile care provin din grupuri etnice cu risc crescut: latini americani, africani, asiatici
  • femeile care au mai mult de 25 de ani în momentul în care rămân însărcinate: riscul creşte cu 4% pe an, în fiecare an după 25 de ani
  • cele care sunt sub vârsta de 25 de ani, dar sunt supraponderale
  • femeile care au avut un copil cu o greutate mai mare de 4 kilograme sau mai mică de 2 kilograme la naştere
  • femeile cu ovar polichistic: deşi este destul de greu pentru o femeie cu această boală să rămână gravidă, riscul de a dezvolta pe parcursul sarcinii diabet este mai mare decat la alte femei
  • femeile care fumează.

Cele mai frecvente simptome sunt setea, urinări frecvente, senzaţie de foame, vedere înceţosată, însă la majoritatea pacientelor boala este asimptomatică.

Diabetul de gestație este diferit față de celelate tipuri de diabet deoarece apare în timpul sarcinii și dispare după naștere. Acest diabet este factor de risc nu numai pentru făt, care poate avea o greutate foarte mare la naștere, dar și pentru mamă, care poate dezvolta o serie de afecțiuni adiacente.

Cercetările în domeniu au demonstrat că aproape 50 % dintre femeile cu diabet de gestație prezintă simultan și afecțiuni parodontale.

Boala parodontală are și ea foarte multe cauze, iar atunci când este vorba despre o gravida, boala se poate instala mult mai repede și de aceea este nevoie de o colaborare între medicul dentist și ginecolog.

Medicii specialiști au ajuns la concluzia că îngrijirea oro-dentară reprezintă una dintre căile principale de prevenire a diabetului de gestație.

De cele mai multe ori boli grave precum diabetul, chiar dacă vorbim de diabetul de gestație pot fi prevenite foarte ușor sau se pot vindeca atât timp cât nu este descoperit în stare avansată. De accea, medicii recomandă întotdeauna un regim de viață sănătos și o dietă bazată pe alimente naturale.

Comentarii (1)

Nu uitati ca intotdeauna puteti participa la discutii amanuntite si pe forum!

Adaugati un comentariu