Dental TV Newsletter
Produsul saptamanii
CliniciStomatologice.ro
Ne gasiti pe Twitter Facebook

Despre igienizarea profesionala

Igienizarea profesională este manopera de îndepărtare a tartrului (pietrei) de la nivelul dinţilor naturali sau implantelor prin curăţarea acestora supragingival şi subgingival.
Despre igienizarea profesionala

Detratrajul se poate realiza manual, cu ajutorul ultrasunetelor sau cu instrumentar sonic. Acesta este efectuat doar de personalul specializat (stomatologul).

Detartrajul manual

Se realizează cu următoarele instrumente:

 • ghera, care este indicată pentru detartrajul supragingival şi subgingival a spaţiului dintre dinţi
 • instrumente trapezoidale - instrumente perechi: indicate pentru detartrajul supragingival
 • secera simplă (instrumentarul universal) : acţioanează pe toate suprafeţele dintelui subgingival şi supragingival
 • secera cu dublă cudură: îndepărtarea tartrului de la nivelul ultimilor molari (măsele), greu accesibili celorlalte instrumente
 • dălţile: folosite rar
 • razusele: pentru detartrajul supragingival şi pentru finisarea suprafeţelor radicualre
 • pilele: utilizate in zone greu accesibile (zona de furcatie, pungi parodontale)
 • chiuretele: pentru detartrajul supragingival şi subgingival, pentru finisarea suprafeţelor dentare. Cele mai utilizate sunt chiuretele “Gracey”, 7 perechi de instrumente. S-a realizat şi o minitrusă Gracey ce conţine 4 chiurete suficiente pentru realizarea detartrajului complet, având ca avantaje: manopera minim invazivă, atraumatică, posibilitatea minimă de lezare a ţesuturilor moi, acces foarte bun la toate suprafeţele dentare.

Tartrul trebuie îndepărtat prin dislocare, pe cât posibil în bloc, instrumentelor exercitându-le mişcări de tracţiuni şi de presiune paralel cu axul dintelui. Forţa exercitată trebuie bine dozată pentru a disloca tartrul printr-o deplasare mică a instrumentarului, ceea ce previne impingerea tartrului subgingival sau deraparea instrumentului in gingie si traumatizarea acesteia.

În prima şedinţă de detartraj acesta se însoţeşte de sângerare, iar în şedinţele următoare sângerarea se reduce sau lipseşte datorită dispariţiei inflamaţiei gingivale.

Detartrajul ultrasonic

Foloseşte ultrasunetele, vibraţii mecanice. Se consideră că ultrasunetele au un efect de îmbunătăţire a circulaţiei locale şi de accelerare a metabolismului, exercitând şi masaj zonelor asupra cărora sunt aplicate.

Ultrasunetele sunt obţinute în două feluri:

 • folosindu-se proprietăţile piezoelectrice ale cristalelor de cuarţ
 • prin efectul de magnetostrictiune

Între cele două tipuri de aparate cu ultrasunete diferă mişcarea ansei: la cele bazate pe magnetostrictiune este eliptică, iar la cele piezoelectrice este liniară. Aparatele de detartraj ultrasonic au un sistem de prindere a piesei de mână şi butoane de reglare a frecvenţei şi a debitului jetului de răcire. Cuplarea şi decuplarea aparatului se face cu ajutorul unui întrerupător. Detartrajul ultrasonic este mai eficient decât cel manual, aceasta fiind arătată în multe studii, dar de preferat este combinarea celui manual cu cel ultrasonic. Este important efectul de spălare continuă în timpul detartrajului.

Avantajale detartrajului cu ultrasunete sunt: uşurează munca stomatologului; este bine suportat de pacient. Această tehnică are şi dezavantaje: dacă există zone hiperestezice în aceste locuri provoacă dureri; după folosirea tehnicii rămân suprafeţe rugoase, fiind necesar un finisaj corect.

Contraindicaţiile detartrajului cu ultrasunete:

 • nu se realizeaza la copii
 • nu se realizează la nivelul plagilor chirurgicale
 • nu se efectuează la pacienţii cu proteze valvulare

Detartrajul sonic este mai eficient decât cel ultrasonic. Suprafaţa cementului rămâne mult mai netedă. Ca dezavantaje această tehnică produce aerosoli în cantitate crescută, un zgomot specific greu de suportat de pacienţi.

Complicaţiile detartrajului:

 • luxaţia/expulzia dintelui în cazul dinţilor cu mobilitate crescută
 • rănirea parţilor moi în momentul derapării instrumentelor
 • aparitia sensibilitatii crescute
 • dislocarea sau fracturarea obturaţiilor de la nivelul coletului

La sfârşitul şedinţei de detartraj trebuie controlate toate suprafeţele dentare pentru a îndepărta tartrul rezidual şi pentru a finisa suprafeţele detartrate cu instrumentar manual sau rotativ: perii, cupe de cauciuc, paste abrazive cu sau fără fluor.

Detartrajul se recomandă a fi efectuat la o perioadă de 6 luni, iar în cazul pacienţilor cu boli congenitale ale cordului sau dobândite se doreşte o administrare de antibiotice profilactic. Se ţine seama de contraindicaţiile detartrajului sonic şi ultrasonic.

Comentarii

Nu uitati ca intotdeauna puteti participa la discutii amanuntite si pe forum!

Adaugati un comentariu