Dental TV Newsletter
Produsul saptamanii
CliniciStomatologice.ro
Ne gasiti pe Twitter Facebook

De ce avem nevoie de anestezie

Deşi mulţi pacienţi sunt anxioşi în ceea ce priveşte anestezia, ea este absolut necesara atât pentru o operaţie fără probleme cât şi pentru recuperarea pacientului.
De ce avem nevoie de anestezie

Milioane de pacienţi sunt supuşi la diferite proceduri medicale sub toate formele de anestezie în fiecare an - aşa că nu încercaţi să vă temeţi de acest aspect al procedurii ci încercaţi să-l întelegeţi mai bine. Astfel vă veţi simţi mai confortabil în toate etapele operaţiei. Învăţaţi la ce să vă aşteptaţi ca sa nu fiţi surprinşi de multiplele senzaţii obişnuite după o anestezie: euforie, dezorientare, frison, greaţă. Ştiinţa medicală a avansat foarte mult în ultimele decenii reducând mult din timpul recuperării şi a fenomenelor neplăcute de după anestezie.

De ce este necesară anestezia?

Anestezia nu este numai pentru a asigura analgesia (lipsa durerii) şi imobilizarea pacientului – ci asigură şi controlul asupra reacţiilor naturale ale corpului la durere şi traumă. Deşi mintea dumneavoastră poate face diferenţa între tăietura unui bisturiu, introducerea unui ac hipodermic sau a unui cateter venos şi o rană accidentală sau intenţionată, corpul dvs. ştie doar că fost rănit şi reacţionează imediat pentru a repara rana, a opri sângerarea şi a vindeca zona respectivă.

Imediat ce aţi fost tăiaţi în orice fel sau aţi primit o lovitură traumatică ce produce distrugeri de ţesuturi, corpul dvs. recţionează în mai multe feluri:

  • tahicardie (creşte frecvenţa bătăilor cardiace)
  • rata respiraţiei poate deveni mică şi superficială
  • ţesuturile se vor umfla prin acumulare de lichid (edem)
  • corpul trimite leucocitele (globulele albe) să repare ţesuturile
  • dacă traumatismul s-a produs în zona ochilor, se intensifică lacrimarea, pentru a mări lubrifierea lor

Când primiţi orice fel de anestezic, fie local sau general, anestezia suprimă aceste recţii până după ce procedura s-a terminat. Fiind sub sedare locală (o injecţie în ţesuturi) nu veţi mai avea dureri până ce nu se termină tratamentul local. Proprietăţile amnezice ale sedării conştiente şi inconştiente asigură lipsa memoriei asupra operaţiei, astfel încât vă veţi concentra asupra vindecarii fără a avea memoria asupra sălii de operaţie şi a atmosferei de acolo. Gândul că persoane străine se vor uita peste corpul dvs. aproape gol poate fi foarte deranjant aşa că anestezia poate să vă ajute să vă relaxaţi şi să uitaţi senzaţiile neplăcute asociate cu operaţia.

Cum funcţionează anestezia?

Din pacate nu se ştie cum funcţionează anestezia complet, dar oamenii de ştiinţă ştiu că funcţionează – foarte eficient. Acest aspect poate fi enervant. Există ipoteze şi există certitudini.

Certitudine este faptul că anestezicele depind de grăsimile din corp, de greutate şi de concentraţiile lor, în ceea ce priveşte durata şi efectul lor.

Anestezia actioneaza pe 5 căi:

1. ca un analgesic (elimina durerea)
2. ca un amnezic (pierderea memoriei)
3. produce pierderea cunoştinţei
4. imobilizarea pacientului
5. eliminarea sau reducerea răspunsurilor autonome ca tahicardia, hiperventilaţia, hipertensiunea, lăcrimarea.

Obstrucţia funcţiilor senzoriale, reflexe, mentale şi motirii sunt necesare pentru a opera în siguranţă şi eficient. Aceşti factori duc la eficacitatea anesteziei. Aceste informaţii au fost oferite pentru dvs. ca să nu vă simţiţi copleşit şi depăşit când discutaţi despre anestezie cu chirurgul dvs. Acceptul explicit (în cunoştinţă de cauză) trebuie să fie singurul pe care să-l semnaţi înainte de operaţie.

Comentarii

Nu uitati ca intotdeauna puteti participa la discutii amanuntite si pe forum!

Adaugati un comentariu