Dental TV Newsletter
Produsul saptamanii
CliniciStomatologice.ro
Ne gasiti pe Twitter Facebook

Complicatii dupa extractia molarilor de minte

Complicatii dupa extractia molarilor de minte

Sângerare

Este normală o anumită sângerare în urma intervenţiei chirurgicale. Pe pielea cu suprafaţa uscată, sângele se coagulează în 10 minute. În gură unde este un mediu umed, durează între 6 şi 8 ore pentru formarea cheagului şi pentru oprirea sângerării. O uşoară sângerare sau scurgere ce înroşeşte saliva este obişnuită. Din acest motiv, tifonul va fi mereu roşu când este scos. Saliva clăteşte cheagurile de sânge şi pătează tifonul chiar şi după ce alveolele nu mai sângerează.

Sângerarea excesivă poate fi ţinută sub control mai întâi prin clătirea şi îndepărtarea uşoară a cheagurilor din gură, apoi amplasând un tampon de tifon desupra zonei afectate şi muşcând ferm timp de 60 de minute. Repetaţi de câte ori este nevoie. Dacă sângerarea continuă, muşcaţi un pliculeţ de ceai umezit timp de 30 de minute. Acidul tanic din pliculeţul de ceai ajută la formarea cheagului prin contractarea vaselor de sânge. Această operaţiune poate fi repetată de câteva ori. Pentru a minimaliza sângerarea ulterioară, staţi drept, nu vă agitaţi, menţineţi o presiune constantă asupra tamponului de tifon (nu vorbiţi şi nu mestecaţi) şi evitaţi exerciţiul fizic.

Umflarea

Inflamarea ce poate fi prevăzută în mod normal este de obicei proporţională cu gravitatea intervenţiei chirurgicale. La extragerea molarilor de minte incluşi este nevoie de obicei de îndepărtarea destul de puternică a obrazului. Prin urmare, vă puteţi aştepta la inflamarea obrazului după intervenţia chirurgicală. Totodată, este normală apariţia unei mici leziuni la colţul gurii, pe partea unde au acţionat instrumentele de tracţiune (depărtătoarele de obraz).

Inflamatia nu va fi vizibilă până a doua zi după operaţie şi va atinge pragul maxim abia la 2-3 zile după operaţie. Inflamaţia poate fi minimalizată prin utilizarea imediată a pungilor de gheaţă. Pungile de plastic etanşe umplute cu gheaţă, pacheţele de gheaţă, sau o pungă de mazăre sau porumb congelat împăturită într-o cârpă trebuie aplicate pe partea feţei unde a fost efectuată operaţia. Pungile de gheaţă trebuie aplicate în intervale de 20 de minute alternativ în după-amiază şi seara imediat următoare extracţiei. După 24 de ore, gheaţa nu mai are niciun efect benefic. La 36 de ore după operaţie, aplicarea unei surse de căldură umedă pe partea laterală a feţei te poate ajuta la reducerea eventualei inflamaţii.

Dacă inflamaţia sau anchilozarea maxilarului persistă timp de mai multe zile, nu trebuie să vă alarmaţi. O inflamaţie moale, pufoasă, pe care o puteţi împunge cu degetul în urma unei intervenţii de chirurgie orală este foarte normală.

Inflamaţia de un roşu aprins, foarte dură la palpare, care nu poate fi împunsă prin presiunea degetului şi care se măreşte la fiecare oră care trece poate sugera o infecţie. Aceasta se poate dezvolta de obicei în a 3-a sau a 4-a zi după operaţie, când vă aşteptaţi ca inflamaţia să se micşoreze, nu să crească.

Temperatura

Este normal să aveţi o temperatură scăzută (37°C) timp de 7-10 zile după intervenţia chirurgicală. Aceasta reflectă răspunsul dumneavoastră imunitar la bacteriile ce se află în în mod obişnuit în gura dumneavoastră. Timp de 6-8 ore după intervenţie, dar nu mai mult, puteţi avea o temperatură mai ridicată (>38°C).

2 tablete de Tylenol sau 2 - 4 de Ibuprofen la fiecare 4-6 ore vor ajuta la domolirea temperaturii. O temperatură >38°C la câteva zile după operaţie, în special dacă este însoţită de o inflamaţie dură şi durere acută, indică de obicei o infecţie. Sunaţi la cabinet pentru a primi instrucţiuni dacă se întâmplă acest lucru.

Contuziile

Când este nevoie de polizarea osului pentru a permite accesul la dintele inclus, sunt şanse să apară contuzii la suprafaţa pielii din acea zonă. Cea mai comună locaţie este deasupra dinţilor superiori (pe obraz şi sub ochi). Contuziile ar putea rămâne ascunse o zi sau două. Până când ajung la suprafaţă, este posibil ca ele să se fi transformat din vineţiu în verde şi apoi în galben. Pe parcursul câtorva zile, culoarea galbenă va coborî pe gât până la linia mamelonului pe piept înainte să dispară.

Durerea

Durerea şi disconfortul în urma intervenţiei chirurgicale pot dura 4-5 zile. La unii pacienţi, în a treia şi a patra zi poate fi nevoie de mai multe analgezice decât în prima şi a doua zi. După a patra zi, durerea ar trebui să scadă treptat în fiecare zi. O serie de analgezice pot provoca senzaţie de greaţă sau vomă. Este bine să aveţi ceva în stomac (iaurt, îngheţată, budincă sau compot de mere) înainte de a lua analgezicele prescrise şi/sau pe cele eliberate fără reţetă (în special aspirină sau Ibuprofen). Chiar asigurarea unui strat tampon cu Pepto Bismol sau hidroxid de magneziu poate ajuta la prevenirea sau reducerea senzaţiei de greaţă. Pentru o durere moderată, puteţi lua una sau două tablete de Tylenol sau Tylenol Extra la fiecare trei sau patru ore, sau Ibuprofen (Motrin sau Advil) între două şi patru tablete de 200 mg la fiecare 3-4 ore. Pentru o durere intensă, luaţi analgezicele conform prescripţiei la fiecare 4 ore pe lângă Tylenol sau Ibuprofen. Analgezicele prescrise vă pot induce o stare de ameţeală sau vă vor încetini reflexele.

  • Nu conduceţi autovehicule, nu operaţi utilaje grele şi nu lucraţi în preajma lor dacă luaţi analgezice pe reţetă
  • Nu consumaţi alcool în timp ce luaţi medicamente împotriva durerii!
  • Dacă aveţi nevoie de analgezice mai mult de 4 zile, poate fi necesar un tratament suplimentar. Vă rugăm să sunaţi la cabinet pentru a discuta situaţia dumneavoastră.

Antibiotice

Antibioticele NU sunt prescrise de obicei după o intervenţie chirurgicală orală. Abuzul de antibiotice care conduce la dezvoltarea bacteriilor rezistente este demonstrat, aşadar este necesară o atenţie deosebită pentru fiecare situaţie în care se consideră că sunt necesare antibioticele. În cazuri specifice, antibioticele vor fi prescrise pentru a ajuta la prevenirea infecţiei sau pentru a trata o infecţie existentă. Dacă vi s-au prescris antibiotice, luaţi tabletele sau siropurile conform indicaţiilor. Acestea trebuie luate conform programului până la terminarea lor. Opriţi tratamentul cu antibiotice în cazul în care apare o iritaţie sau orice altă reacţie nefavorabilă.

Dietă

Consumaţi multe lichide. Încercaţi să beţi între 5 şi 6 pahare de 240 de grame în prima zi. Beţi din pahar sau cană şi nu folosiţi pai. Mişcarea de succiune va extrage cheagul de sânge vindecător şi va reporni sângerarea. Evitaţi lichidele sau alimentele fierbinţi cât sunteţi amorţiţi pentru a nu vă arde. În ziua intervenţiei puteţi consuma alimente moi şi lichide. Acţiunea de a mesteca în sine nu deteriorează nimic, însă trebuie să evitaţi mestecarea obiectelor ascuţite sau dure în zona afectată timp de câteva zile.

Reveniţi la o dietă normală imediat ce este posibil dacă nu vă este indicat altfel. Veţi vedea că dacă mâncaţi mai multe mese mici este mai uşor decât trei mese normale în primele câteva zile.

Vă veţi simţi mai bine, mai confortabil, vă veţi întări puterea şi vă veţi însănătoşi mai repede dacă mâncaţi în continuare.

Dacă vă ridicaţi brusc din poziţia aşezat sau culcat, puteţi ameţi. Aşadar, imediat după operaţie, dacă sunteţi culcat, asiguraţi-vă că staţi cam un minut aşezat înainte de a vă ridica.

Igiena orală

O igienă orală adecvată este esenţială pentru însănătoşirea zonei operate. Puteţi să vă periaţi dinţii în seara de după operaţie, dar să vă clătiţi uşor. Clătirea viguroasă trebuie evitată până în ziua următoare intervenţiei chirurgicale.

În ziua de după intervenţia chirurgicală, începeţi să vă clătiţi cel puţin de 5-6 ori pe zi, în special după masă. Apa sărată (o cană de apă caldă amestecată cu o linguriţă de sare) este ideală, dar apa de la robinet este şi ea OK.

Apa de gură conţine alcool, aşadar ar putea da o senzaţie de uşoară „excitatie dureroasă” atunci când vine în contact cu noile leziuni la nivel oral. După cateva zile, diluaţi apa de gură cu jumătate de măsură de apă plată şi clătiti-vă gura cu aceasta. În acest fel va avea un gust şi un miros mai bun. Puteţi ridica ponderea apei de gură din amestec la nivel maxim pe măsură ce vă simţi confortabil.

Fumatul

Nu aveţi voie să fumaţi timp de 48 ore după intervenţia chirurgicală. Fumatul întârzie însănătoşirea în mod dramatic. Nicotina conduce la constrictia vaselor de sânge, ceea ce încetineşte formarea şi extinderea cheagului de sânge vindecător în alveolă. Aceasta conduce la o complicaţie dureroasă numită „alveolita uscată”.

După 48 de ore, dacă simţiţi că aveţi nevoie chiar şi de un singur Tylenol sau o aspirină pentru a controla durerea, trebuie să evitaţi fumatul de orice fel. Aceasta înseamnă că, cheagul de sânge nu s-a dezvoltat îndeajuns pentru a acoperi osul expus din alveolă. Osul expus este plin de terminaţii nervoase vii. Până ce terminaţiile nervoase nu sunt acoperite de un cheag de sânge vindecător, acestea vor provoca durere. Fumatul nu face decât să încetinească acest proces în mod semnificativ şi să accentueze durerea.

Asadar, dacă aveţi vreun dubiu privind fumatul ... NU FUMAŢI.

Activitatea

Abţineţi-vă pe cât se poate de la activităţile fizice timp de 6-12 ore după intervenţie. Dacă plănuiţi să efectuaţi exerciţii fizice, puteţi provoca o durere pulsatilă sau sângerare. Dacă se întâmplă acest lucru, opriţi orice activitate fizică.

Reţineţi faptul că nu beneficiaţi probabil de alimentaţia necesară. Aceasta ar putea să vă slăbească şi să vă limiteze abilitatea de a efectua exerciţii fizice.

Greaţă şi vomă

În cazul în care aveţi senzaţie de greaţă şi/sau vomitaţi după intervenţie, nu ingeraţi nimic timp de cel puţin o oră, nici măcar medicamentele prescrise. Apoi, puteţi bea mici cantităţi de sucuri acidulate, ceai sau răcoritoare cu ghimbir. Evitaţi produsele lactate. Sorbiţi lent timp de cincisprezece minute. Înainte de a reîncepe să luaţi medicamentele, oferiţi întotdeauna stomacului un strat de tampon.

Dacă senzaţia de greaţă şi/sau vomitarea persistă după 12 ore, sunaţi la cabinet pentru ca medicul să poate prescrie o serie de supozitoare Compazine pentru a rezolva problema.

Alte complicatii

Dacă experimentaţi o senzaţie de amorţeală a buzei, bărbiei sau limbii, nu trebuie să vă alarmaţi. Ca şi înainte de operaţie, această senzaţie este de obicei temporară prin natura sa. Trebuie să aveţi grijă deoarece, dacă limba sau buza sunt amorţite, vă puteţi muşca fără să simţiţi.

Uneori, pacienţii pot simţi cu limba nişte proeminente dureroase în gură. Acestea nu sunt rădăcini; sunt pereţii osoşi care au suştinut dintele (pereţii alveolei dintelui). De obicei, aceste proeminente se netezesc spontan. Această senzaţie poate fi neobservată timp de câteva zile sau săptămâni după operaţie. Dacă marginile aspre vă deranjează la limbă sau obraji, sunaţi la clinica pentru ca medicul să poată evalua zona şi să le netezească. Dacă colţurile gurii sunt întinse, acestea se pot usca şi crăpa. Buzele trebuie menţinute moi cu un unguent precum vaselina medicinală.

Răguşeala şi durerea în gât când înghiţiţi nu sunt nici ele neobişnuite. Muşchii se inflamează. Acţiunea obişnuită de a înghiţi poate deveni dureroasă. Aceasta va dispărea în 2-3 zile.

Rigiditatea muşchilor maxilarului poate face dificilă deschiderea gurii timp de 7-10 zile după intervenţie. Acesta este un efect postoperatoriu normal care va dispărea în timp. Muşchii care acţionează maxilarul nu sunt obişnuiţi să ţină gura deschisă perioade prelungite. Fizio-terapia constând în mâncat, vorbit, căscat şi mestecat ajută la trecerea rigidităţii.

Ma recomandam si: Molarii de minte

Comentarii (1)

Nu uitati ca intotdeauna puteti participa la discutii amanuntite si pe forum!

Adaugati un comentariu