Dental TV Newsletter
Produsul saptamanii
CliniciStomatologice.ro
Ne gasiti pe Twitter Facebook

Caria dentara

Caria dentară este o afecţiune caracterizată de distrugerea structurii dintelui de către bacterii. Responsabile pentru producerea cariilor sunt două bacterii: streptococcus mutans şi lactobacillus.
Caria dentara

Caria începe în smalţ (stratul dur, extern al dintelui) şi pe măsurp ce creşte în dimensiune şi se apropie de pulpa dentară (nerv) încep să apaă dureri la dulce, la rece, poate să reţină resturi de mâncare şi pacientul o poate simţi cu limba.

Lăsată netratată, caria duce la durere, pierderea dinţilor, infecţii şi în cazuri excepţionale, chiar la moarte. Caria este considerată cea mai comună boală din lume: o avea omul preistoric şi a fost găsită la mumiile egiptene. S-a demonstrat că apare mai frecvent şi cu o evoluţie mai rapidă acolo unde viaţa sedentară, făina de cereale şi dulciurile devin predominante în alimentaţia oamenilor. Zahărul rafinat, produs din sfecla de zahăr, este principalul inamic al dinţilor, fiind hrana principală a microbilor cariogeni. Caria dentară apare mai frecvent cu cât cantitatea de zahăr depăşeşte 10% cotaţia calorică zilnică.

Prezenţa cariilor este variabilă, însă factorii de risc şi stadiile de dezvoltare sunt similare. Apare ca o pată mică alb - opacă, semn că smalţul a fost demineralizat de acizii eliberaţi de bacterii.

Există trei locuri diferite unde poate apărea caria dentară

  • Caria pe suprafaţa superioară a dinţilor, apare frecvent la copii deoarece în timpul periajului dentar aceste suprafeţe sunt deseori omise
  • Caria interdentară, apare în zonele dintre dinţi, care sunt greu accesibile periuţei; de aceea periajul trebuie secondat folosirea apei de gură şi a aţei dentare
  • Caria de la rădăcina dinţilor - este des asociată cu boli ale gingiilor sau parodontoza. Apare de obicei la persoanele în vârstă, dezvoltarea acestor carii putând duce la complicaţii grave.

Caria dentară poate fi prevenită prin periajul dinţilor, folosirea aţei dentare şi a apei de gură cu regularitate, prin igienizare profesională periodică şi prin evitarea alimentelor bogate în zahăr.

Comentarii (1)

Nu uitati ca intotdeauna puteti participa la discutii amanuntite si pe forum!

Adaugati un comentariu