Dental TV Newsletter
Produsul saptamanii
CliniciStomatologice.ro
Ne gasiti pe Twitter Facebook

Candidoza bucala

HD SD Dimensiune player
Candidoza bucală este o infecţie micotică produsă de o ciupercă denumită Candida Albicans. Această ciupercă este prezentă în cavitatea bucală, fiind însă nepatogenă.

Anumite condiţii o pot transforma însă într-un microorganism agresiv. O igienă orală deficitară, urmată de un PH coborât, fumatul, scăderea cantităţii de salivă în afecţiunile glandelor salivare sau în urma unui tratament cu medicamente antihistaminice sau diuretice, aplicarea pe mucoasă a unor substanţe bazete pe cortizon sau existenşa unor răni vechi, favorizează apariţia cabdidozei bucale.

Specialiştii indică şi protezele totale din acrilat (cunoscute sub numele de plăci dentare), care atunci când s-au învechit, produc răni pe mucoasa bucală, urmând ca într-o etapă ulterioară, Candida să găseasca un teren favorabil pentru a se multiplica. Tocmai de aceea, medicii le recomandă pacienţilor purtători de proteză să fie extrem de precauţi cu igiena orală, să meargă periodic la igienizare profesională şi să nu doarmă cu protezele în cavitatea orală.

Tratamentul presupune:

  • Dacă de vină sunt antibioticele sau contraceptivele orale, se recomandă reducerea dozei sau modificarea tratamentului
  • Se pot utiliza substituenţi salivari pentru ameliorarea gurii uscate
  • Se pot utiliza medicamente antifungice, în situaţiile în care cauza subiacentă este inevitabilă sau netratabilă
  • O bună igienă orală este esenţială

Exceptând cazurile uşoare, candidoza bucală necesită tratament asistat pentru a împiedica răspândirea ei la alte organe.

Comentarii

Nu uitati ca intotdeauna puteti participa la discutii amanuntite si pe forum!

Adaugati un comentariu