Dental TV Newsletter
Produsul saptamanii
CliniciStomatologice.ro
Ne gasiti pe Twitter Facebook

Boala parodontala

HD SD Dimensiune player
Parodonţiul este un tip special de "gingie" care inconjoară dintele. Parodontopatiile sunt infecţii ale parodonţiului determinate de microbi care distrug fibrele de ataşament şi osul susţinător al dintelui. Netratate, aceste boli pot determina pierderea dinţilor infectaţi.

Boala parodontală este o afecţiune cronică de tip inflamator şi de origine microbiană a structurilor parodontale iar incidenţa ei în rândul pacienţilor este într-o continuă creştere în ultimii ani. Mecanismul de producere implică în prima fază o iritare a gingiei de către toxinele eliberate de microorganismele din placa bacteriană, însă există peste 170 de factori ce contribuie la declanşarea ei, printre aceştia putând fi amintiţi o serie de factori locali: o igienă bucală deficitară, tartrul, poziţia dinţilor pe arcade, cariile, lucrările protetice incorect adaptate; factori generali ce cuprind vârsta, predispoziţia genetică, anumite boli cronice cum ar fi diabetul zaharat, stresul, imunitatea scăzută, stări fiziologice (pubertatea, sarcina) însă şi aşa zisele “obiceiuri vicioase” ca fumatul, consumul de cafea sau băuturi alcoolice în exces.

Este foarte importantă o diagnosticare precoce şi monitorizare continuă, întrucât consecinţele evoluţiei acestei boli sunt foarte grave, printre ele numărându-se chiar pierderea dinţilor. Din acest motiv, un rol important îl are profilaxia alături de o depistare precoce prin recunoaşterea principalelor semne de apariţie a bolii.

Prima formă de manifestare clinică este inflamaţia simplă a gingiei (gingivita simplă) care se traduce prin sângerări la periaj sau chiar la atingere, modificări de culoare de la roşu aprins până la violaceu, alte manifestări locale (prurit, senzaţie de tensiune interdentară). În general, boala este însoţită de halenă (respiraţie urât mirositoare), în special dimineaţa, dar şi pe parcursul zilei, gust neplăcut sau hiperestezie dentară. Formele avansate aduc cu sine modificări ireversibile, cum ar fi retracţiile gingivale şi mobilitatea crescută a dinţilor.

Tratamentul propriu zis este complex şi nu implică vindecarea completă, ci mai degrabă încetinirea evoluţiei bolii şi controlul factorilor etiologici. Acest lucru se obţine atât printr-o monitorizare atentă din partea medicului dentist, cât şi printr-o educare a pacientului în domeniul sănătăţii orale alături de stăpânirea şi însuşirea tehnicilor de igienă la nivel local. De asemenea, presupune vizitele regulate la cabinetul de medicină dentară, detartraj periodic (cel puţin o data la 6 luni) periajul corect asociat cu folosirea aţei dentare şi a apei de gură.

Încetinirea procesului evolutiv poate fi obţinut de către medic în cabinet, în funcţie de stadiul bolii, prin aplicaţii locale cu substanţe antibiotice sau antiinflamatoare, tratament antibiotic pe cale generală, intervenţii chirurgicale (de la chuiretajul gingival şi subgingival, gingivectomii, operaţiile cu lambou, chirurgia osoasă alveolară) şi echilibrarea ocluzală prin restaurări coronare, protetice, tratament ortodontic şi imobilizare.

După stabilizarea bolii se poate trece la terapii de întreţinere prin vaccinuri de origine animală, vegetală, vitaminoterapie, folosirea de substanţe imunobiologice.

Considerată mult timp o boala cu evolutie incerta şi cu un prognostic rezervat, boala parodontala poate fi astazi controlata prin proceduri terapeutice complexe si eficiente. Din acest motiv, este necesar sa fie privita ca un proces patologic complex care trebuie abordat prin asocierea unor masuri terapeutice medicamentose chirurgicale locale si generale, pe fondul respectarii normelor de igiena orala si a unei stari de sanatate generala.

Comentarii

Nu uitati ca intotdeauna puteti participa la discutii amanuntite si pe forum!

Adaugati un comentariu