Dental TV Newsletter
Produsul saptamanii
CliniciStomatologice.ro
Ne gasiti pe Twitter Facebook

Avantajele tratamentului endodontic

HD SD Dimensiune player
O carie profundă netratată, obturaţiile coronare întinse, fracturile sau fisurile în smalţ pot duce la inflamarea sau infectarea pulpei dentare.

În cazul în care nu se intervine la timp, durerile se pot agrava, ajungându-se până la formarea de abcese ce se insotesc in multe cazuri de pierderea dinţilor. Pentru a salva dinţii apelăm la disciplina numita endodonţie, specialitate care se ocupă cu tratarea şi vindecarea bolilor pulpei dentare şi a tesuturilor de la vârful rădăcinii.

Dintele este compus din mai multe straturi: smalţ, dentină şi pulpă dentară. Pulpa dentară conţine vase de sânge, nervi, şi tesut conjunctiv, care sunt responsabile de formarea dintelui în cursul erupţiei lui pe arcadă. Specialiştii spun că pulpa dintelui primeşte toate substanţele necesare unei dezvoltări normale prin vasele de sânge ce intră în dinte pe la vârful rădăcinii. După ce dintele şi-a încheiat formarea, putem considera, potrivit medicilor, că şi ţesutul pulpar şi-a încheiat rolul, de aceea la nevoie putem scoate pulpa - nervul.

Important de menţionat este că, în cele mai multe cazuri, extragerea nervului dintelui duce la modificarea culorii acestuia, situaţie care afectează estetica danturii. Specialiştii în endononţie spun însă că şi această problemă prin albirea internă a dinţilor, metodă similară cu procesul de albire dentară binecunoscut.

Şansele de reuşită ale tratamentului endodontic diferă de la caz la caz, apreciază medicii, însă un dinte corect tratat pe canale poate rămâne pe arcada foarte mulţi ani, îndeplinindu-şi funcţiile, dintre care cea mai importantă ar fi aceea de menţinere a volumului osos. Atunci când medicul recomandă tratamentul de canal trebuie să fim conştienţi că oferta naturii este mai bună decât alternativele artificiale cum ar fi punţile şi implantul. Chiar dacă tratamentul pare costisitor la prima vedere, este oricum mai ieftin decât cel prin implant dentar.

Un tratament endodontic obişnuit se poate realiza într-o singură şedinţă şi doar în cazuri complicate în două sau mai multe şedinţe. Acesta se realizează sub anestezie, astfel că medicii garantează pacienţilor lipsa durerii şi total confort. Odată terminat tratamentul endodontic, specialiştii vă sfătuiesc să efectuaţi o restaurare coronară, care redă funcţionalitatea dintelui. În clinicile moderne, dotate cu microscoape performante, aparate laser şi motoare speciale de endodonţie, pot fi tratate corect şi cele mai dificile cazuri, cu canale foarte curbate, cu obstacole pe canal sau cu perforaţii ale pereţilor rădăcinii. Aşadar, nu uitaţi, un dinte corect tratat pe canale vă poate servi o viaţă întreagă.

Comentarii (6)

Nu uitati ca intotdeauna puteti participa la discutii amanuntite si pe forum!

Adaugati un comentariu