Dental TV Newsletter
Produsul saptamanii
CliniciStomatologice.ro
Ne gasiti pe Twitter Facebook

Ata dentara

HD SD Dimensiune player
Aţa ceruită este recomandată mai ales pentru dinţii înghesuiţi, deoarece alunecă mai bine. Indiferent însă de tipul pe care îl alegeţi, folosite corect, ambele sunt eficiente în îndepărtarea plăcii bacteriene şi a resturilor alimentare.
Ata dentara

Pentru o igienă orală ca la carte sunt necesari trei paşi: periajul dentar, folosirea aţei dentare şi a apei de gură. 

Aţa dentară este un fir subţire folosit pentru a îndepărta resturile alimentare dintre dinţi, sau dintre gingie şi dinţi. O găsim sub formă de bobină într-o cutie de plastic, care are o mică parte metalică ce ajută la tăierea aţei.

Aţa dentară este de două feluri:

  • din nailon (multifilament)
  • din PTFR (monofilament)

Aţa din nailon poate fi cerată sau nu, şi poate avea diverse arome (cel mai frecvent mentă sau scorţişoară). Fiind compusă din mai multe fire de nailon, se poate rupe se desface uşor, în special în spaţiile interdentare înguste.

Aţa monofilament (PTFE) alunecă mai uşor între dinţi, chiar şi în spaţiile înguste fiind imposibil de desfăcut. Este însă mai scumpă decât aţa din nailon.

Placa bacteriană este principala cauză a cariilor dentare şi parodontopatiilor, de aceea se recomandă utilizarea zilnică a aţei dentare.

Cum se foloseşte corect aţa dentară?

  • Folosiţi aprox. 45 cm de aţă; înfăşuraţi capetele în jurul degetului din mijloc de la fiecare mână, lăsând 3-5 cm pentru lucru
  • Mişcaţi aţa uşor în sus şi în jos între dinţi, ţinând-o drept între degetul mare şi degetul arătător
  • Curbaţi aţa uşor la baza fiecărui dinte, pentru a curăţa sub baza gingiei. Nu rupeţi şi nu forţaţi aţa, pentru că puteţi tăia sau răni ţesutul gingival, foarte sensibil
  • Curăţaţi fiecare dinte cu o altă porţiune curată a aţei
  • Pentru a scoate aţa, folosiţi aceeaşi mişcare în sus şi în jos pentru a o scoate uşor dintre dinţi
  • Este foarte posibil ca prima dată când folosiţi ata dentară gingiile să sângereze. Dacă sângerarea persistă, consultaţi medicul
  • Arătaţi-i medicului cum folosiţi aţa dentară. Acesta va corecta efentualele greşeli

Cât de des trebuie folosită aţa dentară?

Specialiştii recomandă folosirea aţei dentare, de două ori pe zi: dimineaţa şi seara.

De ce este aţa dentară eficientă?

Aţa dentară ajută la curăţarea suprafeţelor dinţilor care nu au putut fi curătate în întregime de placa bacteriană, fiind inaccesibile periuţei de dinţi. Din această cauză, apar foarte des bolile parodontale.

Comentarii

Nu uitati ca intotdeauna puteti participa la discutii amanuntite si pe forum!

Adaugati un comentariu