Dental TV Newsletter
Produsul saptamanii
CliniciStomatologice.ro
Ne gasiti pe Twitter Facebook

Apneea de somn si stomatologia

Accesele de apnee, adică încetarea respiratului în timpul somnului, reprezintă o problemă comună care afectează atât adulţii, cât şi copiii.
Apneea de somn si stomatologia

Anumite tipuri de apnee pot fi tratate de dentist sau de chirurgul oral. Doctorul dumneavoastră poate participa de asemenea la diagnosticare şi tratament. Institutele Naţionale de Sănătate estimează că peste 12 milioane de americani au accese de apnee în timpul somnului, cel mai adesea nedetectate sau diagnosticate greşit. De fapt, unele estimări precaute sugerează că doar 16% din suferinzii de apnee primesc tratament. 

Sforăitul zgomotos este un efect neplăcut al apneei

Accesele de apnee netratate vă afectează sănătatea. Apneea din timpul somnului poate determina hipertensiune, afecţiuni cardiovasculare şi disfuncţii erectile, cât şi la probleme de memorie şi concentrare. Deoarece apneea reduce calitatea somnului şi contribuie la somnolenţa din timpul zilei, condusul devine mai periculos. De fapt, apneea este o cauză frecventa a accidentelor de maşină.

Tipuri de apnee

Accesele de apnee au loc sub trei forme:

Apneea obstructivă - apare in urma ocluziei căilor aeriene superioare şi este cauzată de o disfuncţie genetică caracterizată de prezenţa unui ţesut moale excedentar în spatele limbii, gâtului sau nasului.

Apneea de somn centrală - apare atunci când creierul nu reuşeşte să trimită semnalele potrivite către muşchii responsabili pentru respirat, iar respiratia se face superficial.

Apneea mixă (denumită şi apnee de somn complexă) - este diagnosticată atunci când sunt prezente atât apneea de somn centrală, cât şi apneea obstructivă.

In concluzie, obstructia din timpul somnului apare atunci cand limba sau mandibula aluneca in spate, obturand calea aerului.

E posibil ca dentistul să vă poată corecta apneea obstructivă, oferindu-vă un aparat dentar personalizat pe care îl veţi purta în timpul nopţii. Dacă apneea dumneavoastră este cauzată de blocarea căii aeriene de către limbă, un aparat de fixare a limbii poate corecta problema. Apneea de somn cauzată de poziţionarea incorectă a mandibulei poate fi tratată cu un dispozitiv inserat în gură sau legat în jurul capului, pentru a corecta poziţia acestuia fata de maxilar. Aparatele dentare purtate în interiorul gurii pentru tratarea apneei de somn arată ca nişte gutiere de protecţie sportive. Acestea sunt detaşabile şi sunt purtate doar noaptea.

Dacă apneea de somn este cauzată de prezenţa unui ţesut moale excedentar pe limbă sau în spatele gâtului, această creştere excesivă poate fi îndepărtată chirurgical pentru a corecta blocajul. Chirurgii orali şi maxilo-faciali, cât şi medicii specialişti ORL, sunt specializaţi în efectuarea acestor operaţii. Totuşi, şi stomatologii profesionişti cu pregătire în stomatologia cu laser pot efectua procedura.

Semne şi simptome ale apneei de somn

Deşi puteţi fi conştient că aveţi un somn perturbat, simptomele vor fi probabil observate mai întâi de către membrii familiei. Cele mai des întâlnite simptome ale apneei sunt:

  • Respiraţia întretăiată sau sufocarea în timpul somnului
  • Sforăitul zgomotos

Inabilitatea de a respira adecvat duce adesea la treziri bruşte în timpul nopţii, care vă întrerup somnul şi vă împiedică să vă simţiţi odihniţi în timpul zilei. Prin urmare, e posibil să vă fie greu să rămâneţi treaz în timpul zilei sau vă puteţi simţi irascibil şi deprimat. Alte semne ale apneei din timpul somnului includ:

  • Dureri de cap acute şi inexplicabile dimineaţa
  • Trezirea cu dureri în gât sau cu gura uscată
  • Probleme de memorie şi dificultăţi de concentrare
  • Urinare frecventă în timpul nopţii

Este important să reţineţi că prezenţa unuia sau mai multor semne şi simptome nu confirmă că suferiţi de apnee. Este posibil să sforăiţi zgomotos sau să urinaţi frecvent în timpul nopţii din alte motive decât accesele de apnee. Pentru a fi siguri de diagnostic, consultaţi-vă dentistul sau medicul de familie pentru a vi se efectua o evaluare profesională.

Comentarii (1)

Nu uitati ca intotdeauna puteti participa la discutii amanuntite si pe forum!

Adaugati un comentariu