Dental TV Newsletter
Produsul saptamanii
CliniciStomatologice.ro
Ne gasiti pe Twitter Facebook

Anestezia locala, aliatul medicului dentist

Pentru a te simţi cât mai confortabil în timpul vizitei la dentist, medicul stomatolog ţi-ar putea recomanda anestezia pentru a reduce, a elimina durerea sau anxietatea - chestiuni asociate frecvent cu tratamentul stomatologic.
Anestezia locala, aliatul medicului dentist

Tipurile de anestezie depind de nevoile sau cererea pacientului. Anestezia locală este cea mai des folosită formă de anestezie din cabinetulul stomatologic. Acţionează prin blocarea conductibilităţii nervoase, prin reducerea influxului ionilor de sodiu în citoplasma neuronală. Dacă sodiul nu intră în neuron, ionul de potasiu nu poate ieşi, inhibându-se astfel depolarizarea nervului. Aşa apare anestezia. O dată sedat, pacientul va fi mult mai relaxat în timpul procedurii medicale.

Cum aflu dacă sunt candidat pentru anestezia dentară?

Împreună cu dentistul vei decide ce tip de anestezie ţi se potriveşte, unii pacienţi preferând un nivel mai ridicat al anestezicului. Specialiştii spun că de regulă copiii, persoanele cu nevoi speciale - precum cele cu retard mintal, sau cele care au fobie dentară au nevoie de un nivel mai ridicat al anesteziei. Aşadar tipul de anestezie pe care ţi-l administrează medicul este asociat mai mult cu nevoile tale, decât cu procedurile stomatologice specifice.

Ce trebuie să ştie dentistul înainte să-mi administreze anestezia?

Spune-i stomatologului dacă suferi de anumite boli, ce medicamente iei şi cel mai important atenţionează-l dacă eşti alergic la anumite substanţe. De exemplu, în anumite cazuri, medicul dentist ţi-ar putea recomanda să întrerupi anumite tratamente pentru o perioadă de timp, ori înainte sau după tratamentul stomatologic.

Există cazuri când anestezia nu îşi face efectul?

Da. PH-ul normal al organismului este 7,4. În situaţia în care în zona anesteziată există o infecţie, PH-ul scade foarte mult, uneori chiar sub şase. Specialiştii spun că diferenţa între PH-ul anestezicului şi cel al zonei anesteziate are o mare importanţă în eficienţa anesteziei asupra timpului în care acţionează.

Sunt anestezicele toxice?

Doza maximă de anestezic ce se poate administra este între 70 mg şi 500 mg. În acelaşi timp însă, specialiştii ţin seama de vârsta, starea de sănătate a pacientului şi tipul de anestezic. Deşi administrare oricărui medicament implică un grad de risc, substanţele din anestezic sunt complet sigure, dacă sunt administrate de un specialist. Incidenţa toxicităţii în administrarea anesteziilor locale în stomatologie este extrem de rară, cele mai frecvente efecte toxice fiind anxietatea (nervozitatea) sau creşterea ritmului cardiac, cauzate de efectele sistemice ale vasoconstrictorului şi nu de o manoperă greşită.

Pot apărea dureri în timpul injecţiei?

Durerile apar când se injectează anestezicul direct în nerv sau în arteră. Pentru a evita această neplăcere, cere-i medicului tău să-ţi administreze pe suprafaţa unde va intra acul un anestezic – benzocaină. Tot din cauza anatomiei locale, acul poate nimeri o structură nervoasă. La pacienţii mai slabi, probabilitatea de a nimeri o structură nervoasă sau o arteră este mai mare. Hematoamele care apar în urma injectării anestezicului în arteră apar din cauza vasoconstrictorului, care provoacă ischemie. Pentru contracararea acestui lucru, medicul foloseşte seringa cu aspiraţie, pentru a putea verifica dacă a nimerit o arteră.

Comentarii

Nu uitati ca intotdeauna puteti participa la discutii amanuntite si pe forum!

Adaugati un comentariu